Pexels
Ilustracija

Epidemiolozi smatraju da poslovni lideri iz Viktorije, koji se zalažu za ukidanje nošenja maski za ugostiteljske i maloprodajne radnike “očigledno ne prate trend u porastu broja slučajeva obolelih“, te da još nije vreme za ublažavanje pravila.

Premijer Danijel Endrjus odbacio je poziv vodećih udruženja hotela, trgovaca na malo i trgovačke i industrijske komore koji su rekli da žele “nacionalnu doslednost u pogledu obaveznih maski“ i upozorili da radnici mogu da “napuste ove sektore i zamene ih drugim poslovima“.

Maske su obavezne za maloprodajne i ugostiteljske radnike u Viktoriji, dok se samo preporučuju u Novom Južnom Velsu, a u Kvinslendu ne postoje nikakvi uslovi.
Majkl Tul, epidemiolog sa Instituta Brnet u Melburnu, rekao je da poslovne grupe koje se zalažu za promenu u Viktoriji “očigledno ne prate trendove ”.

– Ovo nije pravo vreme. Viktorija treba još malo da ostane mirna. Ljudi koji kažu da Viktorija ima najstroža pravila o maskama, trebalo bi da pogledaju razliku između trenda u Viktoriji i NSW – naglasio je on.

Viktorija je prošle nedelje (četvrtak) zabeležila sedam smrtnih slučajeva i 9.752 novih slučajeva kovida, što je najveća brojka u državi od 10. februara.

Zdravstvene vlasti su u sredu izašle s podatkom da je podvarijanta omicron BA.2, postala dominantni soj virusa u Viktoriji i upozorile da se očekuje porast broja zaraženih u narednih mesec dana.

Vlasti NSW su u četvrtak zabeležile pet smrtnih i 20.087 novih slučajeva i očekuju da će se brojke udvostručiti do sredine aprila.

Prema Tulu, Novi Južni Vels bi trebalo ponovo da uvede obavezne maske u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući za zaposlene i kupce u ugostiteljskim i maloprodajnim objektima.

Osim toga, epidemiolog smatra da bi obe države trebalo da podstiču građane da nose maske.

Maske štite 10-15%

– Maske pružaju određenu zaštitu. Hirurška maska oko 10-15 odsto, a platnena nešto manje. One bi mogle da smanje širenje virusa, ali ne mogu potpuno da promene brojke – rekao je profesor Piter Kolinjoj sa Australijskog nacionalnog univerziteta, inače, stručnjak za zarazne bolesti.
On je komentarisao ideju da Viktorija uskladi svoja pravila o maskama sa NSW i Kvinslendom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here