EPA
Zaštitna maska

Velika većina Austrijanaca veruje da će rutina nošenja zaštitnih maski i nakon krize korona virusa ostati uobičajena u Austriji, pokazuje istraživanje IMAS instituta.

Tri od četiri Austrijanaca uvereno je da će pandemija dugoročno promeniti svakodnevni život, a to se tiče i, na primer, ophođenja sa obolelima od gripa, ali i socijalnog ponašanja građana.

Tako 90 odsto smatra da će društvo ubuduće biti senzibilnije prema bolesnima i licima koja kašljaju, a 80 procenata je mišljenja da će poljubac ili zagrljaj biti zamenjen drugim pozdravnim ritualima. Pored toga, 89 odsto misli da će strah od gubitka posla porasti, a 87 odsto polazi od toga da će biti više rada na skraćeno radno vreme i pojačano korišćenje mogućnosti rada od kuće.

Više od 80 odsto očekuje da će porasti značaj porodice i sopstvena četiri zida, kao i snabdevanja iz sopstvene bašte i regionalne kupovine.

Isto tako, Austrijanci veruju da će proizvodnja važnih lekova ponovo biti vraćena u zemlju. Kada je reč o privredi, Austrijanci ne očekuju brzi oporavak.

Da će već u drugom kvartalu iduće godine uslediti oporavak, veruje svega 11 odsto građana, a 21 odsto očekuje oporavak u drugoj polovini iduće godine, a najviše njih, 37 odsto, smatra da će oporavak uslediti tek 2022. ili kasnije. Pored toga, 12 odsto Austrijanaca je uvereno da neće biti ekonomskog oporavka.