Pixabay

Broj novih slučajeva zaraze virusom korona iz dana u dan raste širom Australije, a zabrinuti zdravstveni zvaničnici i mnogobrojni lekari pozivaju vlade država i teritorija da počnu da vraćaju na snagu određene mere kako bi se sprečila eskalacija situacije s omikron sojem koji se sve brže širi.

Zbog širenja omikrona i savezni premijer Skot Morison je za danas zakazao vanrednu sednicu Nacionalnog kabineta, na kojoj će pre svega ukazati liderima državnih vlada da preduzmu odmeren pristup situaciji i da ne vraćaju stroge mere ili restrikcije na putovanja među državama i teritorijama uoči Božićnih i Novogodišnjih praznika.

– Apelovaću na državne i teritorijalne lidere da budu mirni i da ostanu dosledni sadašnjim preporukama o putnim aranžmanima i zahtevima – rekao je Morison u ponedeljak u Brizbejnu.

On je istakao da su prilikom poslednjeg zasedanja Nacionalnog kabineta donete neke odluke, i da je sada dobra prilika da se ono što je usaglašeno ažurira pre Božića.

Morison je samo tri dana ranije poručio građanima da neće biti uvođenja novih zaključavanja i strogih mera.

– Ako se ne osećate prijatno da izađete napolje na neko javno mesto, treba da znate da to nije obavezno i da uvek možete da ostanete kod kuće. Takođe, možete da nosite masku ili da izaberete neki drugi način da zaštitite svoje zdravlje. Alim to su vađi izbori i vaše odluke i svi treba da budemo pažljivi kada je u pitanju nametanje naših izbora drugima. Vlade su to radile tokom protekle dve gpodine jer je bilo neophdno, ali sada je trenutak da to prestane i da svaki čovek preuzme odgovornost za sopstveno zdravlje – rekao je Morison i poručio građanima da nastave sa svojim životima, da uživaju u letu, ali i da praktikuju zdravorazumske mere predostrožnosti.

S druge strane, u ponedeljak uveče je glavni zdravstveni zvaničnik Australije Pol Keli pozvao sve vlade država i tertorija da preispitaju mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog nošenja maski za lice u nekim zatvorenim prostorima.

On je u ime Glavnog komiteta za zaštitu zdravlja Australije (AHPPC), uputio pismo liderima, tvrdeći da bi obavezne maske trebalo da bude uvedene u svim trgovinama, ugostiteljskim objektima i mestima za zabavu.

Ove mere su neophodne pre nego što broj sluajeva omikron soja ne eskalira, istakao je Keli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here