Masoni i templari spas za BiH?

0

"S obzirom na to da je u BiH naglašena nacionalna, verska i politička neprpeljivost, jedino pravo rešenje za zemlju je primena izvornih masonskih principa", tvrdi za "Press RS" visokopozicionirani pripadnik masonske lože u RS.

 

On tvrdi da u RS postoji jaka masonska loža koja pripada izvornom škotskom redu, dok u FBiH ima nekoliko loža koje su pod patronatom Francuske.

 

"Nemamo nikakvu saradnju tako da ne mogu da govorim o broju masona u FBiH, ali u RS nas ima dovoljno", kaže sagovornik lista.

 

Dodaje da masoni Srpske deluju kada treba, koliko treba i koliko se može. Pojašnjava, da je njihovo delovanje pogrešno shvaćeno i poslednih godina čak zloupotrebljavano.

 

"Delovanje masona zbog tajnosti rada oduvek je bilo praćeno mitom da je reč o sekti. Mi nismo nikakava sekta, ali jesmo diskretna organizacija sa tajnama", kaže isti sagovornik.

 

U BiH se spekuliše brojnim imenima kao članovima "slobodnih zidara". Pa se tako pominje Adil Zulfikarpašić, Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Jakob Finci i dr.

Za razliku od masona, vitezovi templari su nešto otvoreniji, a u BiH ih ima oko 80. Međutim, njihov uticaj u zemlji je zanemariv u odnosu na jaku ulogu u svetskoj diplomatiji.

Još je objasnio da masonska loža okuplja osobe visokog morala, časne, poštene, slobodomisleće i tolerantne ljude svih nacionalnosti i vera.

 

Svaki od njihe je slobodan kao takav, ali ne i da otkriva svoju "braću" bez njihovog odobrenja, pa otuda, i tajnovitost ove organizacije.

 

Kod masona su, kaže, karakterne i duševne crte ljudi koji bi kao slobodni "zidari" trebalo da rade za napredak čovečanstva.

 

Jedino ograničenje, ispričao je "Pressu RS", je to što žene ne mogu da budu masoni.

 

Otkriva još da u masonskoj loži Srpske nema visokopozicioniranih političara, ali ih ima među masonima, jer su pripadnici drugih loža.

 

Masona ima i u redovima međunarodnih predstavnika u BiH, posebno u OHR-u.

Ističe posebno, da je u njihovoj loži posebno zabranjena priča o politici. I zato, pojašnjava, kada bi se slična načela poštovala, BiH nikada ne bi imala probleme sa kojima se susreće.

 

Sagovornik lista kaže da su među najbrojnijim u njihovoj loži doktori nauka, magistri, studenti, pa i radnici..

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here