Crvena zvezda i Partizan su poraženi u dvomečima sa engleskim klubovima a da nisu postigli ni gol.

Srpski fudbal je doživeo četiri vezana teška udarca od engleskih predstavnika, Crvena zvezda je od Totehnema poražena ukupnim rezulatatom 0:9, dok je Partizan malo bolje prošao protiv Mančester Junajteda (0:4). Na četiri vezane utakmice srpski klubovi nisu osvojili ni bod za UEFA rang listu, pa ne čudi što smo na tabeli pali čak na 19. mesto i u ovom trenutku deluje kao nemoguća misija da se domognemo pozicije broj 15, poslednje koja će od sezone 2021/22 davati dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedno u kvalifikacijama za Ligu Evrope i dva u Ligi konferencija. Sve države koje ostanu ispod 15. mesta, neće imati predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a za Srbiju to konkretno znači da bi imala triu mesta u kvalifikacijamaza Ligu konferencija.

Četiri vezana poraza srpskih klubova na najbolji način su iskoristili škotski velikani Seltik i Rendžers koji su skupljali bodove i stigli trenutno na 16. mesto, ali su jasni favoriti da prestignu i Kipar, koji je trenutno na poziciji broj 15. Seltik je pobedom u Rimu nad Lacijom obezbedio plasman u nokaut fazu, a na korak od tog cilja je i Rendžers koji je savladao Porto. Za Srbiju je izuzetno značajno što je Šahtjor postigao dva gola u nadoknadi meča protiv Dinama u Zagrebu i sprečio hrvatski klub da se domogne nokaut faze Lige Evrope.

Srbija trenutno  jeste u podređenom položaju u odnosu na rivale koji su iznad, ali i dalje postoji način da se domogne toliko željenog 15. mesta, mada, istini za volju, ništa više ne zavisi samo od Zvezde i Partizana. Da bi uopšte ostali u trci za dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od sezone 2021/22, prvi i osnovni preduslov je da i Zvezda i Partizan prođu grupe. To znači da Zvezda mora da bude makar treća u B grupi Lige šampiona i ode u nokaut fazu Lige Evrope, ali da ni slučajno ne izgubi od Olimpijakosa, a da Partizan pobedi u obe naredne utakmice, i nada se pomoći Mančester Junajteda za plasman dalje.

Ali, postoji jedno veliko ali… Čak i da se to desi, moramo da se nadamo i “tuđoj nesreći”. Pošto je Seltik već prošao dalje, fundamentalno za Srbiju je da Rendžers ne prođe grupu Lige Evrope. Takođe, ni pod tačkom razno za Srbiju ne bi bilo dobro da zagrebački Dinamo dočeka evropsko proleće, ili čak i ako ode u nokaut fazu Lige Evrope kao treći u grupi, da izgubi oba naredna meča, protiv Atalante u Milanu i kod kuće od Mančester Sitija. Takođe, moraćemo svi da navijamo da APOEL ne dočeka evropsko proleće, jer su nam i Kiprani među direktnim rivalima za 15. mesto, a bilo bi lepo da i Kopenhagen ne prođe B grupu Lige Evrope.

Kad se podvuče crta, deluje nemoguće da će se sve odvijati prema našim željama, ali ostaje nada, makar još tri nedelje, posle čega će slika biti mnogo jasnija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here