Matica je oslonac Srbima u rasejanju

0

 

Domaćin, Srpski klub "Knez Lazar" i njegovi vredni članovi nesebično su se potrudili da skoro 500 gostiju, među kojima više od 360 takmičara imaju sve uslove da pokažu znanje.

 

Uspeh debitanata

Posle takmičenja u Lakirhenu posebno su zadovoljni bili u zajednici iz Tirola. Najradosniji su bili članovi Kulturno-sportskog kluba "Petar Kočić – Zmijanje" iz Figena. Ponosan na svoje izabranike bio je koreograf ovog kluba Ljubiša Fajferić, koji je za kratko vreme uspeo da spremi mališane za prvi zvaničan nastup, a oni su zauzeli treće mesto. Nema sumnje da će ovo biti veliki podstrek za još veće angažovanje svih u klubu iz Figena, ali i celoj srpskoj zajednici u Tirolu.

Dosta neizvesnosti, poneka suza zbog rezultata ili odluke žirija, neosporni talenti kako u folkloru, tako u svim disciplinama počev od kviza znanja, slikarstva, vajarstva, potvrdili su da ova manifestacija treba da opstane. Bilo je divno videti stvaralaštvo devojčica i dečaka koji su doputovali iz svih krajeva Austrije, udaljenih i više od 400 kilometara kao iz pokrajina Forarlberg i Tirol kako bi se takmičili i upoznali sa vršnjacima iz drugih srpskih klubova. Bez obzira na umor stavili su tročlani žiri na težak ispit jer su u svim disciplinama pokazali zavidan talenat i znanje.

Posebno je značajno što su u Lakirhenu prisustvovali predstavnici Ministarstva za dijasporu na čelu sa generalnim sekretarom dr Predragom Tojićem.

– Naša je obaveza da pomognemo ovakve projekte i znajte da u matici imate čvrst oslonac. elimo da promenimo odnos prema našim ljudima koji žive u rasejanju jer oni u Srbiji moraju imati majku, a ne maćehu. Zato ću u ministarstvo preneti predivne utiske sa ove manifestacije i obećavam da ćete u nama uvek mati oslonac – rekao je Tojić u dupke punoj sali "Muzeja papira" u Lakirhenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here