Z. Vicelarević
Tradicionalno: Bez kola se ne ulazi u Novu godinu

Srpska ili pravoslavna Nova godina dočekana je u jedinom našem klubu u Frankfurtu i okolini, i to u Jugoslovensko – nemačkom klubu u Fehenhajmu, istočnom delu metropole na Majni.

Duga tradicija

Nekadašnja tradicija svakog srpskog kluba i udruženja poslednjih godina je postala retkost, a odgovor na pitanje kako je došlo do toga da upravo klub sa Jugoslovensko-nemačkim imenom proslavlja srpsku Novu godinu pružio nam je Slađan Mitrović, predsednik kluba u četvrtom mandatu.

Vesela atmosfera: Doček u Jugoslovensko-nemačkom klubu

– Naš klub je osnovan daleke 1978. godine i osnovali su ga naši ljudi iz tadašnje Jugoslavije zajedno sa njihovim prijateljima Nemcima. Međutim, u međuvremenu je dobar deo tadašnjih gastarbajtera otišao u zaslužene penzije i vratili se u svoja mesta, odakle su došli. Mi, kao mlađa generacija, preuzeli smo klub i idemo ukorak sa vremenom, ali takođe ne zaboravljamo na tradicije ovoga kluba. Prošle godine smo prvi put proslavili srpsku Novu godinu i to je naišlo na dobar odziv naših članova i prijatelja kluba, pa smo ove godine ponovo organizovali doček. Naravno, mi i dalje slavimo Dan Republike 29. novembra i još neke praznike koji su slavili osnivači kluba – rekao nam je Slađan.

Glavni kuvar: Zoran Pakalić

SFRJ u malom

– Na dočeku imamo članove koji su poreklom iz Srbije, Severne Makedonije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Pero Križanović, pevač koji nas je zabavljao na dočeku, poreklom je iz Hrvatske i ove godine smo odlučili da repertoar pesama bude zabavnog karaktera jer smo prošle godine imali narodnjake. Takođe, za srpsku najluđu noć imamo i nastup naše Tijane Bošković, zvezde poznate televizijske emisije Nikad nije kasno – podvukao je Mitrović.

Dragan Radulović (na čelu stola) sa familijom

Muzika i prijatelji

Dragan Radulović iz Grabovice kod Kladova, a sada iz Ofenbaha, na doček srpske Nove godine je došao sa kompletnom porodicom.

– Tu smo svi, moja supruga Dukica Radulović, sin i snaja, Saša i Jasmina i moja dva unuka, Mia i Marko Radulović i moja svastika i paša, Monika i Dragan Malušić. Član sam kluba već nekoliko godina i naravno da ću dočekati srpsku Novu godinu u mom klubu. Atmosfera je odlična i pozdravljam izbor našeg predsedništva da ove godine bude zabavna muzika jer je to muzika naše mladosti uz koju smo odrasli. Pre svega je bitno da obeležimo našu Novu godinu i da se družimo i proveselimo sa našim prijateljima – kaže nam Dragan Radulović.

Organizovali događaj: Ivica Strajinović i Slađan Mitrović

Domaća hrana

Ivica Strajinović, potpredsednik kluba, koji je sa predsednikom Slađanom Mitrovićem preuzeo odgovornost za organizaciju, nam je rekao da ovakva manifestacija ne može da prođe bez domaćih specijaliteta.

Srpsko-hrvatski duet: Tijana Bošković i Pero Križanić

– Zadovoljni smo sa odzivom naših članova i prijatelja kluba i želimo da nastavimo sa dočekom srpske Nove godine i dalje. Kao što je to običaj, imali smo za doček našu hranu, od supe, roštilja, raznih salata, pečenja i naravno torte i kolača. Glavni kuvar je bio Zoran Pakalić – istakao je Strajinović. I pored fantastičnog srpsko-hrvatskog pevačkog dueta, Nova godina je dočekana uz srpsko i vlaško kolo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here