Matični broj nije problem

0

 

SVE PO PLANU: Sead Džaferbegović, Šemsudin Hadžiefendić i Franjo Iljkić

Sudeći po broju onih koji su se u subotu u Hanoveru pojavili u Srpskom kulturnom centru na konzularnom danu BiH, građani ove države u dobroj su meri već rešili problem novog tzv. CIPS-ovog matičnog broja koji je uslov za podnošenje zahteva za novi biometrijski pasoš.

Naime, glavni zadatak konzularnog osoblja konzulata BiH iz Frankfurta bio je primanje zahteva za evidentiranje matičnih brojeva, a do 14 časova kada je posao bio gotovo završen konzularne usluge zatražilo je 60 građana. Osim pomenutih zahteva građanima su izdavane punomoći, a bilo je i nekoliko zahteva za otpust iz državljanstva, koji mogu da se podnesu samo u konzulatu.

– Naglašavam da pri podnošenju zahteva za evidentiranje CIPS-ovog matičnog broja stranka mora da poseduje uverenje o državljanstvu i rodni list (ne dvojezični već onakav kakav se upotrebljava u BiH) koji nisu stariji od šest meseci. Posle dobijanja obavesti o matičnom broju, koja stiže od opštinskih organa iz BiH, u konzulatu u Frankfurtu zakazuje se termin za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša – objašnjava Franjo Iljkić, službenik konzulata.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 02.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here