Printscreen: Youtube/Crvena zvezda
Matija Bećković

Ako Kosovo nije naše, naše nije ništa. Ako predamo Kosovo, nema razloga da pravimo pitanje od bilo čega drugog, možemo dati šta god hoće. Ali, onamo namo za brda ona i još dalje, na onoj strani, onostrani se dižu Dečani, opominje jedan od najvećih srpskih pesnika Matija Bećković.

Uoči njegovog 82. rođendana, kao dva posebna dara za poštovaoce Bećkovićeve misli i stiha stiže nova zbirka “Onamo namo“, treća iz započete poetske ispovesti u kojoj, kroz portrete savremenika i prijatelja, pesnik na najdublji način slika sebe.

Pored knjige, ovih dana na Festivalu autorskog filma pred publiku stiže i dugo očekivani dokumentarni film “Gospodin“ reditelja Puriše Đorđevića.

O bitnoj razlici između autora originalnog naslova i onoga što pesme iz zbirke „Onamo namo“ treba da poruče, Bećković kaže:

– Kralj Nikola je napisao ‘Onamo namo’, s tim što je njegovo više ovamo, a moje je više onamo. Jer, onamo namo za brda ona i još dalje, na onoj strani, onostrani se dižu Dečani, i gaji zeleni onostrani i boj junački neprestani… Tamo ću jednom i ja poći, da to je moje, sebi ću doći.

Za sebe, za 82. rođendan, kaže da nema specijalnih želja, jer je već dobio više nego što je želeo.

– Da sam ostao na onome što sam ja želeo, ne bih bio sa vama ovde. Nama je bio veliki uspeh da ostanemo živi i da nekako izvučemo živu glavu – kaže Bećković.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here