Medija centar Beograd
Matija Bećković

“Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati”, izjavio je u emisiji “Oko” Radiotelevizije Srbije akademik Matija Bećković, povodom 14. godišnjice crnogorskog referenduma o nezavisnosti.

– Crna Gora slavi 14 godina svoje nezavisnosti, a tako se i ponaša – kao četrnaestogodišnjak. Raspravlja kojim jezikom govori, kojim pismom piše, kojoj veri pripada. Brat koji ne veruje otima hramove bratu koji veruje. Jedna majka rađa dve nacije, jedan jezik je naš i njihov – rekao je Bećković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora se ujedinjavala i razjedinjavala, prisajedinjavala i odvajala od Srbije, ali Srbija nije u tome učestvovala.

– I taj referendum nije bio za njenu nezavisnost, nego je bio referendum protiv Srbije. I od tada, oni tu borbu protiv Srbije vode iz dana u dan i tako su na kraju došli da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske crkve nije njihova, nego hoće da osnuju crnogorsku crkvu. A to najviše liči na stihove iz “Gorskog vijenca” kad su oni sagradili onu velelepnu vodenicu, a tek onda setili se za vodu – rekao je Bećković.

– Crnogorsko-primorska mitropolija je, sa svojim svetinjama, ono što je probudilo mladi svet, onaj za koga smo mislili da je toliko indoktriniran i izgubljen i koji je ćutao kad su mu preimenovali jezik, kad su mu ukinuli pismo, kad su falsifikovali celu istoriju, a onda se probudio kad su mu dirnuli u njihovu crkvu, veru, svetinju – smatra Bećković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je remek delo srpske poezije otkad je Branko Radičević napisao „Crna Gora ponosito stenje, srpske kruno ti drago kamenje“.

– Onda je Laza Kostić kazao da je to okamenjena srpska vera, neponižena, sirota… Nema, takoreći nijednog srpskog pesnika koji je nije opevao. Ovo je jedino vreme u koje se o njoj ne peva. Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati – kaže Bećković.

14 COMMENTS

  1. Kako je tuzno videti coveka sa ovoliko godina punog mrznje. I dobro je da mu je zabranjeno u CG, da ne unosi energiju mrznje. Imamo takvih na izvoz.

    • Deni,
      bolje bi bilo malo tišine da doneseš narodu, neku lepu reč (ako su ti takve reči poznate), Matija nije bilo ko, nadam se da ti je to bar malo poznato.
      Zna on dobro šta govori, zna, zna,
      kod takvih ljudi reči mržnje ne postoje, samo čovek mora da ima bar 14 Godina.
      Bez ikakve namere da te uvredim.

    • Ne znam gde ti vidis mrznju. Covek je rekao samo istinu (koja crvene uvek boli), a najvise je citirao poznate pesnike koji su se divili Crnoj Gori.

    • Мики (ако ти је то име) МИслиш ли на ону где шиптари и муслимани тј. самозвани бошњаци, воде главну реч ?где се одричу Петровића лозе ”најмудрије србске главе”? или на ону где се каменицама бацају на србске цркве?
      Управу је Матија у свему ал искрено се надам да ће она права у свим песмама опевана Црна Гора (не монтенегро) да поново никне из семена које је посејано светим литијама које ће се засигурно наставити до победе.
      ЖИВЕЛА СРБИЈА И ЦРНА ГОРА БРАЋА ОД ЈЕДНЕ МАЈКЕ ЗАДОЈЕНА ГУСЛАМА И ЈУНАШТВОМ КРОЗ ВЕКОВЕ
      ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!!!

  2. Nije rekao samo koji je to put što je umrla. N-ti kad n teži beskonačnosti. Prvo kad se odvojila od Srbije pa onda kad je ušla u NATO pa sad kad je usvojila sporne za kone pa…….

  3. Ako Matija Beckovic vec oce poredjenja iz Gorskog Vjenca mene on poseca na onu babu sto je cela da zavadi pelmena.

    • Иване несретни, не помињи да ишта знаш из Горског Вијенца! Па, зар нијеси чуо да је то забрањено штиво у Цгој Гори?! Изгубићеш посао, будало! Посредно богохулиш на државу Србију у којој Мило лијечи мајку! А ти идеш у Дом здравља у Тузима и хоћеш и то да изгубиш, јадо мој!

    • Narodi i hriscanska pravoslavna vera ne nicu preko noci oni egzistiraju vekovima
      I to ne moze politikantskim manipulacijama da se menja jednostavno ne moze…

  4. Niko nema protiv toga da crna gora bude samostslna drzava ali srbi imaju protiv sto crna gora podmece klipive srbiji na svakom koraku u sto zvanicno podrzavaju siptare i muslimane u antisrpskoj politici.
    Tuzno je to bratski narodi pa zavadjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here