EPA
Bolnica u Austriji

Jedna medicinska sestra iz Gornje Austrije opisala je dramatičnu situaciju u bolnicama u toj austrijskoj pokrajini rekavši da se tela preminulih ostavljaju, zbog prenatrpanosti mrtvačnice, u hodniku.

Od nedelje do ponedeljka zabeležen je, prema neimenovanoj medicinskoj sestri, koja je dala izjavu agenciji APA, ogroman bro smrtnih slučaja pa su kapaciteti mrtvačnice bili prekoračeni.

Ona je ukazala da svaki korona smrtni slučaj predstavlja ogromno psihičko opterećenje za medicinsko osoblje.

– Niko van bolnice ne možze ni da zamisli šta to znači – rekla je ona dodajući da se umrli od korone, za razliku od neinfektivnog smrtnog slučaja, ne pripremaju kako bi se porodici omogućio dostojanstveni oproštaj.

– Umrle od korone samo ubacite gole u džak i zatvorite ga i to je to – prenosi ona svoje iskustvo.

Ukazala je da je opterećenje po medicinsko osoblje veliko, da su pojedina odeljenja zatvorena kako bi se osoblje koristilo na kovid odeljenjima.

– Situacija je takva da smo preumorni. Situacija je takva kao da imate požar, a ne uzimate uređaj za gašenje, već benzin * opisala je ona.

Prenela je da svakodnevno već vidi trijažu pacijenata, dodajući da je nedavno dovežena jedna starija žena sa lošim rezultatima zasićenosti krvi kiseonikom, koja bi u normalnim uslovima bila slučaj za intenzivnu negu, ali pošto nije bilo mesta, ona je smeštena na obično kovid odeljenje.

Ta žena, kako je kazala, izborila se i imala je sreće pa je prežzivela.

Medicinska sestra kaže da je premorena, da trenutno nema privatnog života.

– Samo što ste napustili smenu već zvoni telefon ili dobijate poruku sa pitanjem da li može da se uskoči. Niko i ne pomišlja da se ne odazove. Oko 150 prekovremenog rada imaju sve moje kolege – rekla je ona.

Kaže da je razvoj plaši, pošto stariji razmišljaju o davanju otkaza, pa čak i na odustajanje od otpremnine.

Mlađi lekari, dodaje, aktivno traže mesto u nekoj ordinaciji.

Njena najveća želja je, kaže, da konačno može da se vrati životu u kojem može imati planove.

– Ne želim nikakav bonus, koji, pored toga još nije ni isplaćen. Zzelim samo privatni život sa planovima. Želim jednom da se probudim, a da nemam upit na mobilnom za uskakanje u smenu – objasnila je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here