EPA

Američka administracija će sledeće nedelje objaviti o prvim isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, preneo je Rojters, pozivajući se na visoke zvaničnike u Vašingtonu.

Prema njihovim rečima, reč je, po svoj prilici, o projektilima za tenkove “Abrams”.

Ranije je “Politiko” pisao da Vašington planira da prvih 10 komada ovih tenkova isporuči Kijevu u septembru. Kako se navodi, zapadni zvaničnici se nadaju da će im ova tehnika omogućiti da steknu prednost u kontraofanzivi.

Ova municija će biti uključena u novi paket pomoći Ukrajini, piše Rojters. Jedan od izvora agencije procenio je vrednost ovog paketa od 240 do 375 miliona dolara, u zavisnosti od njegovog sadržaja.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je 21. marta će Ukrajini isporučiti, ne samo tenkove Čelendžer, već i projektile za njih koje sadrže osiromašeni uranijum. Prilikom upotrebe ovakve municije, na tlo se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i ne može se dekontaminirati. Njihova upotreba može dovesti do izbijanja raka.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je to “nuklearnom eskalacijom” i rekao da će Rusija “biti prinuđena da odgovori u skladu sa tim”.

1 COMMENT

  1. Ne mogu nikom drugom da prodaju municiju sa osiromasenim urajinom,pa da se ne baci,Zelenski ce to platiti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here