pixabay.com
Foto: Ilustracija

Navodni iranski sajber napad na IT sisteme Albanije razotkrio je tajne pregovore između Tirane i Londona o merama za borbu protiv organizovanog kriminala i ilegalne imigracije, navodi britanski Telegraf.

List je objavio da su “osetljivi” dokumenti britanske vlade navodno otkrili iranski hakeri i da su tokom vikenda procurili na šifrovani Telegram kanal.

Dokumenti navodno uključuju mejl prepisku iz februara 2022. između tadašnjeg direktora policije Albanije Gledisa Nanoa i ambasadora Velike Britanije u Albaniji Alaster King-Smit.

U jednom mejlu, šef albanske policije zahvaljuje King-Smitu na pomoći, dodajući da im je „zaista potrebna“ njegova podrška „sada i u budućnosti“ za „zajedničke napore Tirane i Londona protiv organizovanog kriminala“.

U dopisu, otkrivenom u mejlu, pominje se predlog graničnih snaga Velike Britanije da pošalju svoje službenike u Albaniju kako bi savetovali o bezbednosnim merama koje bi se mogle preduzeti u borbi protiv ilegalne imigracije i distribuciju kokaina u Evropu od strane organizovanih kriminalnih grupa u toj balkanskoj državi.

Prema memorandumu, uloga graničnih snaga će se fokusirati na albanske luke Drač i Porto Romano kako bi „procenili kontejnerski saobraćaj, putnike i IT sisteme za sprovođenje zakona, i trenutne operativne sposobnosti koje postoje u luci.”

Prepiska je usledila nakon što je albanski parlament prošle nedelje usvojio memorandum o razmeni kriminalnih i biometrijskih podataka o albanskim migrantima koji ilegalno prelaze Lamanš sa agencijama za sprovođenje zakona Ujedinjenog Kraljevstva.

Albanski migranti trenutno čine do 60 odsto svih dolazaka malim brodovima u Britaniju.

U odvojenom događaju ranije ovog meseca, Tirana je prekinula diplomatske odnose sa Teheranom nakon što je optužila Iran da pokušava da pokrene sajber napad na albanski portal javnih usluga na mreži.

Teheran je odbacio optužbe kao „neosnovane“, prenosi međunarodni Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here