Tanjug
Muamer Zukorlić

Bivši muftija i Lider stranke Pravda i pomirenje Muamer Zukorlić preminuo je u Novom Pazaru.

Ovu informaciju podelio je na svom Fejsbuk profilu novinar i politički analitičar Mirnes Kovač.

– Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudić koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj porodici podari sabur – napisao je Kovač.

Zukorlić je preminuo od posledica srčanog udara nakon održanog predavanja na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru.

Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i njen potpredsednik.

Zukorlić je rođen u selu Ribariće, u opštini Tutin, 1970. godine.

Osnovnu školu je završio u Ribariću i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantinu, u Alžiru, i završava ga 1993. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.

Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. godine izabran je za predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. godine na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.

Bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH 2019. godine i bio je drugoplasirani.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Bio je oženjen i za sobom je ostavio osmoro dece.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here