commoswikipedia.org/Arild Vågen
Saborni hram Hrista Spasa

Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mestu podignu tzv. muzej genocida, piše beogradski “Kurir”.

List navodi da je “ovaj sramni predlog stigao od predsednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa”, ali da, kako saznaje od dobro obaveštenog izvora, iza njega u stvari stoje kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

“Kurir” podseća da je hram od 1999. mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, 2016. je zapaljen i potom pretvoren u javni toalet i smetlište.

Podseća se takođe i da Univerzitet u Prištini nije uspeo da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Iz kabineta patrijarha Irineja za list je rečeno da je reč “o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno”.

– Eparhija (raško-prizrenska) planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC… Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode – ističu u kabinetu srpskog patrijarha.

6 COMMENTS

  1. Sto to Srbija dozvoljava.Odmah rusenje svih dzamija po drzavi srpskoj ukljucujuci i Kosovo…….

  2. Pa od kad je to vlasništvo spc?
    Ko je dao dozvolu da se to gradi?
    Zašto se to napravilo u zemljištu koje pre početka gradnje bilo u vlasništvo univerziteta prištine.
    Kada se taj građevinski objekat ( nije crkva) počelo da se gradi, na kosovu su bile prinudne vlasti slobodana miloševiča.
    Taj objekat je izgrađen kao simbol sile i mržnje prema albanskom narodu na kosovu.
    Ovo nije tajna da je to nepoželjan objekat.
    Nije crkva, nije svetinja, nije vlasništvo spc, i zato treba da se upotrebljava za druge svrhe ili je srušiti, a račun o radova srušenja odmah poslati srbskoj vladi jer narod nije kriv što ih vlada ovuklo u takvim provokacijama.
    A ako spc hoče da gradi crkvu u prištinu neka kupi plac traži dozvolu i ako im se dozvoli neka grade u deset spratova ako hoče.

  3. Crkva gradena 5 metara od gllavnog Universität ( gradena samo da bude simbol srbske çizme i agresije/ simbol genocida i represije!!
    Jel vi imate xhamiju u dvor beogradskok universiteta ili igde u svjetu ima nesto sllicno??
    Budite posteni casni , budite civilizovani ( posto mi nismo to i dosli smo od sume?) budite ljudi i razumite da ovaj hram je sram i mora Se ukloniti! Milom ili sillom !
    Ave najljepse i ljep dan !
    Jonalb prishtina

  4. srbia dosta rusio dzamije bez brojno sve crkve Koje su u Kosovo ili renovirane od albansko katolicko na pravoslavnnu sve te crkve su zgradjene dok srbia vladala u Kosovo sreca Toga sto seratovao inace jos za 20 god srbia bi na svake sto metara pravila bi nove crkve da pokaze svetu da su to srbske svetinje

  5. 200 porusenih dzamija na teritoriji Kosova i ovi hramovi su nastale za vreme milosevica i to ne iz verskih nego iz provokativnih razloga prezentirajuci Serbian Power.Ja nisam za ruzenje verskih objekata sto se vecinu od zitelja Kosova i Srbije pravoslavne vere ne moze reci.Puni ste mrznje , vandalizma i rusilackog duha. Ako je hram napravljen bez dozvole onda ga treba srusiti kao i svaki drugi objekt. Zamislite da u Srbiji neko vama uzme zemljiste i napravi dzamiju, biste li razmisljali da srusite dzamiju ili biste pokazali respekt verskom objektu. Licemerni ste i puni lazi. Zato ne pricajte o nepravdi jer neznate sta ta rec znaci. Gadi mi se vasa licemerna politika i komentari notornih lazova punih mrznje. Kosovo je nezavisna drzava i Pristina odlucuje koji se zakoni sprovode i tacka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here