EPA-EFE
Bašar al Asad sa Vladimirom Putinom (Foto: Arhiva)

Vašington kreće u medijsku ofanzivu protiv Sirije: dodeliće 35 miliona dolara nezavisnim sirijskim medijima, navodi se u dokumentu Stejt departmenta, a namera je da se SAD tako bore protiv “propagande” koju navodno šire Rusija i zvanična Vlada Sirije.

Politikolozi smatraju da će novac koji planira da izdvoji Stejt department otići na stvaranje još jednog u nizu „fejkova“ koji odgovaraju Zapadu. Po mišljenju stručnjaka, SAD koriste „meku silu“ da bi održale haos na Bliskom istoku i kontrolisale resurse energenata.

U objašnjenju za grant Stejt departmenta, navodi se da je jedan od glavnih ciljeva programa suzbijanje dezinformacije koju navodno šire Rusija i sirijska Vlada.

“Učvršćivanje potencijala sirijskih medija u sferi sprečavanja dezinformacije koja dolazi iz Rusije, sirijskog režima i drugih zemalja, kao i povećanje sposobnosti Sirijaca da prepoznaju dezinformaciju”, navedeno je u dokumentu u koji je uvid imao kanal RT.

Protiv “dezinformacija” iz Moskve i Damaska

U Stejt departmentu smatraju da je informaciono okruženje u Siriji polarizovano i podeljeno između pristalica režima i opozicije, kao i između kurdskih i arapskih medija. Osim toga, po mišljenju Stejt departmenta, pravu sliku sukoba kvari „dezinformacija“ iz Moskve, Damaska i Teherana, zajedno sa propagandom ekstremista.

“Sirijcima je potreban pristup izbalansiranim izvorima informacije, da bi efikasno pomagali stabilnosti u svetu i Sirijskoj Arapskoj Republici”, istaknuto je u dokumentu.

Konstantin Blohin, naučni saradnik Centra za istraživanje problema bezbednosti Ruske akademije nauka, kaže da se SAD bore za raskol u Siriji i zbog toga predstavljaju Moskvu i Damask u negativnom svetlu.

– Očigledno je SAD pokušava da demonizuje Rusiju i Siriju, da bi opet posvađale stanovništvo u toj arapskoj republici i poremetile posleratno stanje u zemlji. Uostalom, Ruska Federacija uspešno igra ulogu moderatora – uspeva da reši sukobe sa kojima se ranije sirijske vlasti nisu izborile – prokomentarisao je Blohin.

Borba za naftu

Stejt department, inače, pruža finansijsku i tehničku podršku nezavisnim sirijskim medijima od 2012. godine. Ove organizacije su sposobne da dopru do većine ljudi u republici, pominje se u opisu granta. Prema podacima ankete koja je sprovedena u januaru 2019. godine, 84 odsto ispitanika iz opozicionih oblasti dobija informaciju iz najmanje jednog izvora koji podržavaju vlasti SAD.

Po mišljenju Konstantina Blohina – sve je to deo američke borbe za naftne resurse na Bliskom istoku i mogućnost da ih kontolišu. Kako kaže ovaj ekspert, Vašington je pokušao da igra na kurdsku kartu i da posvađa Ankaru sa Damaskom i Moskvom, ali nisu uspeli u tome i zato je sada rešio da deluje sistematski.

Dodaje da to i jeste famozna američka „meka sila“.

– SAD ne planiraju da odustanu od toga da smene Asada i da nastave da stvaraju haos na Bliskom istoku. One će pokušavati da diskredituju legitimnog sirijskog lidera i Rusiju. Za njih je važno da pokažu da su napori Moskve štetni i nehumani, a da je prisustvo SAD u Sirijskoj Arapskoj Republici – mnogo korisnije – navodi ruski stručnjak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here