wikipedia.org
Manastir Ostrog

“Crna Gora će prekršiti pravila i međunarodnog prava i pravila o verskim zajednicama ukoliko oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji”, poručio je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević.

– Takva odluka je suprotna pravilima međunarodnog prava. Pravo na imovinu je zagarantovano međunarodnim aktima – rekao je Milisavljević odgovarajući na pitanje da li država Crna Gora može da oduzme imovinu SPC u toj državi promenom imena crkve u Crnogorska pravoslavna crkva.

Pored toga, kako je naveo profesor, krše se i pravila o verskim zajednicama i slobodama koje su garantovane brojnim propisima.

– Takvo ponašanje će sigurno naići na osudu i postupke pred međunarodnim forumima – naveo je Milisavljević.

Vlada Crne Gore je usvojila Predlog zakona po kom sva crkvena imovina prelazi u ruke države.

Pored ostalog, u spornom Predlogu zakona navodi se da “svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina”.

3 COMMENTS

  1. Medjunarodna zajednica,pre aMerika i porobljena Evropa rade sve da unište svaki trag srpskog postojanja,a vi se opet pozivate na neko medjunarodno pravo koje nije ništa drugo do mrtvo slovo na papiru.

    • Ne Amerika, na primjer Kipar ili Ukrajina ili vaseljenski patrijarh ili …, svi kažu da Crna Gora ima pravo povatiti svoju crkvu i imovinu.

  2. Gospodin Milosavljević očigledno nema pojma o svojini i pravima njezinog korišćenja. Međunarodna zajednica ipak polako govori da su Crnogorci u pravu profesore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here