Đ. Barović

U Beogradu se danas završava dvodnevni međunarodni forum “Svetost Materinstva” koji je okupio oko 500 učesnika iz Srbije, Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Tokom drugog dana održaće se više okruglih stolova na kojima bi trebalo da se raspravlja o poboljšanju položaja zaštite porodice i dece.

Na panelu koji se bavio pravnim okvirima u zaštiti dece i porodice, narodni poslanik Jelena Zarić Kovačević je pozdravila najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država uložiti najmanje 200 miliona evra za podršku politici povećanja nataliteta.

– Srbija svake godine izgubi grad veličine Kikinde i to se mora zaustaviti. Zbog toga ohrabruje namera da se taj trend zaustavi. Posebno je važno što će ovaj novac omogućiti vantelesnu oplodnju za sve parove koji to budu želeli. Zato je i značajno formiranje Saveta za populacionu politiku pri Vladi Srbije, kao i donošenje Nacionalnog programa očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja građana Srbije – ističe Kovačević.

Ona je u svom radu “Zakonska zaštita porodice u Srbiji, sada i ubuduće” navela da nova zakonska regulativa donosi pomak u normiranju, kako u Porodičnom zakonu, tako i u Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i Krivičnom zakoniku.

– Kada se dogodi da zataji ispunjavanje obaveza roditelja prema deci, država mora da reaguje i spreči rizike po bezbednost, zdravlje, intelektualni razvoj ili emocionalno stanje dece – naglasila je Jelena Zarić Kovačević.

Međunarodni forum “Svetost materinstva” organizovan je u saradnji Karić fondacije i najstarijeg ruskog humanitarnog fonda “Sveti Andrej Prvozvani”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here