Međunarodni krivični sud traži Gadafijevog sina

0

Reuters
Saif al-Islam se nalazi u rukama pobunjenika
 

 

U saopštenju suda navodi se da Libija nije odgovorila na zahtev za saradnju i zato predmet predaje Savetu bezbednosti UN.

Libija i MKS spore se oko toga ko ima prava da sudi Seifu al-Islamu zbog navoda o krvavom gušenju pobune 2011. koja je završena svrgavanjem Gadafijevog režima.

Sud traži da Savet bezbednosti razmotri moguće mere da bi se Libija privolela na saradnju.

Optuženi je u rukama bivših pobunjenika jugoistočno od Tripolija, u Zentenu, od novembra 2011, a Libija je u političkom haosu.

Sud je u saopštenju naveo da je Libija u više navrata pokazala da želi da poštuje obaveze prema tom sudu i da održi konstruktivan dijalog. Sud je takođe naveo da je uzeo u obzir krhku političku i bezbednosnu situaciju u Libiji, kao i teškoće s kojima se Libija sad suočava.

Kako se navodi u saopštenju, obraćanje Savetu bezbednosti nema za cilj da se Libija kazni ili kritikuje, već samo da se potraži pomoć SB da bi se uklonile prepreke za saradnju.

MKS je izdao nalog za hapšenje Seifa al Islama (42) zbog navoda o zločinima protiv čovečnosti počinjenim u februaru 2011. Sud je više puta tražio od Libije da mu preda optuženog i smatra da Libija nije u stanju da mu obezbedi pravično suđenje.

Libijske vlasti tvrde suprotno, ali još nisu uspele da prebace Seifa al-Islama u libijsku prestonicu Tripoli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here