Godišnje nagrade Australijanac godine, biće uručene 25. januara, u Nacionalnoj botaničkoj bašti u Kamberi, a ceo događaj će prenositi uživo i televizija.

Pored nagrade Australijanac godine biće proglašeni i senior Australijanac godine, mladi Australijanac godine i Australijski lokalni heroj. Ideja nagrade je da slavi dostignuća i napore ljudi koji su dali veliki doprinos društvu i zajednici.

Svi nacionalni kandidati su bili pobednici u svojim državama, a među njima su edukatori, volonteri, advokati, istraživači i kreatori promena.

Ko su nominovani?

Mišel Turvi je advokat iz Zapadne Australije za žrtve zločina. Godine 2022. njen 15-godišnji sin Kasijus Turvi je napadnut dok se vraćao iz škole. Nungar Đamanđi dečak je od zadobijenih povreda tog dana preminuo deset dana kasnije.

Mišel Turvi, Zapadna Australija

Njegova smrt izazvala je skupove i bdenja širom Australije, a Turvi je predvodila marš u Pertu. Ona je održala govor pozivajući na nenasilje i potrebu za odgovarajućom brigom za žrtve i njihove porodice. Godine 2023. počela je da obučava regrute policije Zapadne Australije za rad sa žrtvama zločina.

Zajednički kandidati iz Novog Južnog Velsa, profesori Džordžina Long i Ričard Skolijer su spasili hiljade života od melanoma.

Profesori Džordžina Long i Ričard Skolijer, NSW

Zagovaraju sigurnost od sunca i prevenciju melanoma, a njihov imunoterapijski pristup pretvorio je melanom u izlečivu bolest.

Godine 2023. Skolijeru je dijagnostikivan rak mozga, a njih dvoje su razvili niz prvih tretmana u svetu, pri čemu je profesor rizikovao sopstveni život kako bi unapredio razumevanje raka mozga i pomogao budućim pacijentima.

Naučnik i advokat za životnu sredinu Tim Džarvis je kandidat Južne Australije i dobio je priznanje za svoj rad na traženju rešenja za klimatske promene i gubitak biodiverziteta.
On vodi projekat Forktri, koji je posvećen obnavljanju zemljišta i zaštiti domaćih biljaka od izumiranja. On se takođe zalaže za zaštitu Antarktika.

Ostali nominovani su zagovornica ruralnih žena i osnivač matice Stefani Tretavej, zdravstveni vođa autohtonog stanovništva Džanin Mohamed, osnivač Men of Business Marko Renej, osnivač Centralne australijskog servisa za mlade Youth Link-Up Bler Mekfarlend i Džoan Farel, žena šampion u građevinskoj industriji.

Mladi Australijanac godine

Tasmanijska kandidatkinja Narah je glumac, muzičar i aktivista autohtonog naroda. Ona koristi društvene medije da pokrene važne razgovore o identitetu, kulturi i predstavljanju prvih nacija i zalaže se za raznovrsnu industriju zabave.

Ema Mekeon iz Kvinslenda najuspešnija je australijska olimpijka svih vremena. Na Letnjim olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, postala je prva plivačica i druga žena u istoriji koja je osvojila sedam medalja na jednoj Olimpijadi.

Ema Mekeon, Kvinslenda

Godine 2022. proglašena je za člana Ordena Australije, a 2023. godine proglašena je za Mladu Australiju godine na Zlatnoj obali.

Među ostalim kandidatima su Bakta Bahadur Bataraj koji je iz Nepala došao u Australiju 2012. i pokrenuo je festival kako bi zaštitio kulturnu tradiciju, istraživač i zagovornik invaliditeta Nikhil Atur, kopredsedavajući Australijske koalicije za pitanja mladih Kejtlin Caitlin Figurido, biolog za zaštitu divljih životinja Tiani Adamson, osnivač She Codes Kejt Kirvin, i student medicine i volonter zajednice, Piter eter Susanto.

Senior Australijanac godine

Kandidat za ACT Ebenizer Benful je volonter i zagovornik multikulturalizma. U Australiju je stigao iz Gane pre više od tri decenije i posvetio je nebrojene sate da pomogne drugima da razumeju vrednosti Gane i Afrike, a veliki deo svog slobodnog vremena provodi nudeći savete i pomoć novopridošlim članovima zajednice.

Kandidat iz Viktorije je Glenis Ukejs koja bila tiha sila iza istorijskih promena u politici prema životinjama Australije.

Ona je bila jedan od pokretača Australijske strategije dobrobiti životinja i australijskih standarda dobrobiti životinja za živinu, prema kojima će kavezi za kokoške nosilje biti ukinuti širom zemlje.

Australijski lokalni heroj

Advokat Nik Hadson je osnovao izazov za sklekove kako bi podigao svest i obezbedio sredstva za mentalno zdravlje.

Doživeo je depresiju nakon operacije i fokusirao se na to da izazov postane javni događaj, koji je do sada prikupio preko 40 miliona dolara.

U 2023. godini, preko 200.000 učesnika je završilo 315 miliona sklekova, prikupivši 14,6 miliona dolara i navevši ljude da pričaju i razmišljaju o mentalnom zdravlju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here