Medvedev: Ne sme biti pokušaja da se istorija zamaskira ili zaboravi

Vestionline, Tanjug
Tanjug

„Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima“, rekao je večeras ruski premijer Dmitrij Medvedev na svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

– Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek – poručio je Medvedev.

Ovaj praznik veoma je važan za naše zemlje, istakao je ruski premijer.

Oslobađanje Beograda bio je izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, istakao je Medvedev, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena, otvoren i pošten način razgovora o tome jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.

– Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi… Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja – rekao je Medvedev.

Obraćajući se predstavnicima srpskog rukovodstva i prustinima u sali, Medvedev je rekao i:

„Dragi veterani, dragi prijatelji, veoma je emotivno biti na ovoj sceni naročito posle obraćanja onih koji su oslobodili ovaj grad i filma koji svedoči o izvanrednom podvigu svih koji su se borili za oslobođenje Beograda, onih koji su se izborili za mir.“

Kako je rekao, 75 godina je prošlo otada.

– Ali, mi shvatamo da je pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti onih koji sede u ovoj sali i onih kojih odavno nema među nama. Zato je toliko i vredna ta pobeda. I važno je sećanje, sećanje na one koji su tu pobedu stvorili iskovali – poručio je Medvedev.

Izrazio je iskrenu zahvalnost svima njima i čestitao praznik koji, kako kaže, „slavimo zajedno“.

U čast oslobođenja Beograda, rekao je Medvedev, u Moskvi će sutra biti veliki vatromet.

– Najbolje sećanje na sve koji su položili svoje živote jeste da se priča o tome šta se događalo, očuvanje istine – naglasio je on.

Ukazao je, takođe, da treba biti brižljiv prema spomenicima herojima i izrazio zahvalnost Srbiji za to što se upravo tako stara i za Spomenik crvenoarmejcukoji je danas posetio.

– Hvala vam puno na tome – rekao je on.

Svake godine rat je sve dalje od nas, ali bol zbog rata oseća se i postoji u ličnim pričama praktično svake porodice u Srbiji i u Rusiji.

– Čuvamo fotografije rođaka i praktično nema nijedne porodice u našim zemljama koja nije bila pogođena ratom i sa tim fotografijama izlazimo na ulice na Dan pobede i to smatram veoma važnim – rekao je Medvedev misleći na „Besmrtni puk“.

2 KOMENTARA

    • Da li će se naučiti?Sad NATO u Nemačkoj izvodi tajnu vojnu vežbu za napad na Rusiju.Da li će se zaista i usuditi da učine tako nešto i da li će Rusija imati snage da im se odupre.Molim boga za nju da joj da tu snagu.A a pro po toga:širom Nemačke su protesti zbog dejstava Turske u Siriji.Po meni to su plaćeni protesti da se svetskoj javnosti baci prašina u oči da bi zataškali ove vežbe i da ipak imaju nameru da napadnu Rusiju.Jer što Nemaćka nije protestovala kad je NATO i aMerika razarao Siriju.Tad su svi ćutali i odobravali.U stvari sve te proteste ja ne cenim mnogo,jer izvedu plaćenici narod na ulicu pod nekom izmišljenom parolom a da narod tj.ti jadnici na uluci i ne znaju zašto su zaista tu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime