Medvedev: Ne sme biti pokušaja da se istorija zamaskira ili zaboravi

Vestionline, Tanjug
2
Tanjug

“Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima”, rekao je večeras ruski premijer Dmitrij Medvedev na svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

– Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek – poručio je Medvedev.

Ovaj praznik veoma je važan za naše zemlje, istakao je ruski premijer.

Oslobađanje Beograda bio je izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, istakao je Medvedev, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena, otvoren i pošten način razgovora o tome jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.

– Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi… Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja – rekao je Medvedev.

Obraćajući se predstavnicima srpskog rukovodstva i prustinima u sali, Medvedev je rekao i:

“Dragi veterani, dragi prijatelji, veoma je emotivno biti na ovoj sceni naročito posle obraćanja onih koji su oslobodili ovaj grad i filma koji svedoči o izvanrednom podvigu svih koji su se borili za oslobođenje Beograda, onih koji su se izborili za mir.”

Kako je rekao, 75 godina je prošlo otada.

– Ali, mi shvatamo da je pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti onih koji sede u ovoj sali i onih kojih odavno nema među nama. Zato je toliko i vredna ta pobeda. I važno je sećanje, sećanje na one koji su tu pobedu stvorili iskovali – poručio je Medvedev.

Izrazio je iskrenu zahvalnost svima njima i čestitao praznik koji, kako kaže, “slavimo zajedno”.

U čast oslobođenja Beograda, rekao je Medvedev, u Moskvi će sutra biti veliki vatromet.

– Najbolje sećanje na sve koji su položili svoje živote jeste da se priča o tome šta se događalo, očuvanje istine – naglasio je on.

Ukazao je, takođe, da treba biti brižljiv prema spomenicima herojima i izrazio zahvalnost Srbiji za to što se upravo tako stara i za Spomenik crvenoarmejcukoji je danas posetio.

– Hvala vam puno na tome – rekao je on.

Svake godine rat je sve dalje od nas, ali bol zbog rata oseća se i postoji u ličnim pričama praktično svake porodice u Srbiji i u Rusiji.

– Čuvamo fotografije rođaka i praktično nema nijedne porodice u našim zemljama koja nije bila pogođena ratom i sa tim fotografijama izlazimo na ulice na Dan pobede i to smatram veoma važnim – rekao je Medvedev misleći na “Besmrtni puk”.

2 COMMENTS

    • Da li će se naučiti?Sad NATO u Nemačkoj izvodi tajnu vojnu vežbu za napad na Rusiju.Da li će se zaista i usuditi da učine tako nešto i da li će Rusija imati snage da im se odupre.Molim boga za nju da joj da tu snagu.A a pro po toga:širom Nemačke su protesti zbog dejstava Turske u Siriji.Po meni to su plaćeni protesti da se svetskoj javnosti baci prašina u oči da bi zataškali ove vežbe i da ipak imaju nameru da napadnu Rusiju.Jer što Nemaćka nije protestovala kad je NATO i aMerika razarao Siriju.Tad su svi ćutali i odobravali.U stvari sve te proteste ja ne cenim mnogo,jer izvedu plaćenici narod na ulicu pod nekom izmišljenom parolom a da narod tj.ti jadnici na uluci i ne znaju zašto su zaista tu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here