Tanjug
Dmitrij Medvedev

Sjedinjene Američke Države u poslednje vreme pokušavaju da pojačaju svoj uticaj u Jugoistočnoj Aziji, uključujući i promovisanje koncepta „slobodne i otvorene Indo-pacifičke regije“, smatra premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je dodao da ta američka inicijativa protivreči osnovnim principima Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) i može oslabiti njen položaj, prenosi Sputnjik.

– Ova strategija, prema njihovom planu, treba da zameni uobičajeni format Azijsko-pacifičke saradnje – rekao je Medvedev u intervjuu za list „Bangkok post“, uoči investicionog samita ASEAN-a i Istočnoazijskog samita.

– Mi se zalažemo za očuvanje efikasnog sistema međudržavnih odnosa koji je formiran na osnovu ASEAN-a i tokom godina se dobro dokazao – objasnio je ruski premijer.

On smatra da je americka inicijativa veliki izazov za zemlje ASEAN-a, jer može oslabiti pozicije asocijacije i oduzeti joj status ključnog igrača u rešavanju regionalnih problema bezbednosti.

Medvedev je dodao da je ova inicijativa takođe „u suprotnosti sa osnovnim principima ASEAN-a, kao što je nesvrstani status“.

– ASEAN je pokazao svoj stav prema američkom konceptu Indo-pacifičkog regiona, potvrdio svoju posvećenost principima dogovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji i drugim osnovnim dokumentima na kojima počiva rad samita u Istočnoj Aziji. Zemlje ove organizacije su pokazale zajednički stav prema stvaranju inkluzivnog prostora, kao i obostrano korisne ekonomske saradnje – rekao je šef ruske vlade.

Prema njegovim rečima, Rusija namerava da razvija saradnju u najrazličitijim oblastima sa svim zainteresovanim partnerima – kako u bilateralnim formatima, tako i unutar međudržavnih asocijacija „na osnovu nacionalnih interesa, uzajamne koristi, jednakosti i vladavine međunarodnog prava“.

U organizaciju ASEAN ulaze Tajland, Singapur, Malezija, Indonezija, Filipini, Bruneji, Laos, Kambodža, Mjanmar i Vijetnam.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime