PREDSEDNISTVO SRBIJE

Prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske, naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu “1.500+” i doniranim sredstvima iz Rusije “Sloboda 2019”, održan je danas u Batajnici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Vučić i Medvedev prošli su crvenim tepihom, koji je postavljen do bine, odakle su pratili vežbu, a pored crvenog tepiha postavljena je i Garda Vojske Srbije.

Posle intoniranja himne Srbije, počeo je prikaz na vojnom aerodromu “Pukovnik pilot Milenko Pavlović”.

Na “Slobodi 2019” prikazana je sposobnost Vojske Srbije da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama i zaštiti bezbednost Srbije.

Smotrom pešadijskih jedinica i čestitkom predsednika Aleksandra Vučića završena vojna vežba “Sloboda 2019.”

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je stigao u jednodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Medvedev je na beogradski aerodrom sleteo nešto posle 12 sati, a dočekala ga je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Očekuje se da će ruski premijer u razgovorima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučicem i premijerkom Anom Brnabić potvrditi snažno istorijsko prijateljstvo dva naroda, ali i dati podršku Srbiji po pitanju kosovskog problema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić spremio je originalni poklon za Dmitrija Medvedeva. Premijeru Ruske Federacije će predsednik Srbije darivati ikonu svetog Arhangela Mihaila, koja je urađena na dasci, tehnikom jajčana tempera, saznaje Prva televizija.

Pred današnji dolazak Medvedev je uputio jasnu poruku da njegova zemlja ne menja stav o Kosovu i Metohiji i istakao neophodnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a da ideju o mogućem stvaranju „velike Albanije” smatra veoma opasnom.

Medvedev dolazi u Beograd u okolnostima kada se očekuje nastavak dilaloga Beograda i Pištine, pojačavaju pritisci na Srbiju, a američka diplomatija ubrzava donošenje konačnog rešenja, pa se očekuje da će o svemu tome biti reči u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić će Medvedevu biti domaćin, najpre, na Vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, gde će prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda “Sloboda 2019”.

Војни Аеродром у Батајници

Уживо са војног аеродрома у БатајнициСве је спремно за долазак руског премијера и приказ способности ВС „Слобода 2019“

Gepostet von Sputnik Србијa am Samstag, 19. Oktober 2019

Popodne će u Palati Srbija srpski predsednik i ruski premijer razgovarati “tet-a-tet”, i tom prilikom verovatno razmeniti stavove o najaktuelnijm pitanjima međusobne saradnje u kojoj značajno mesto imaju i otvorena politička pitanja u regionu, ali i ekonomija, gradnja Turskog toka gasovoda,najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Evroazijske unije, vojno tehnička saradnja …

Posle razgovora u četiri oka i ceremonije razmene potpisanih bilateralnih dogovora, najavljeno je da će se Vučić i Medvedev obratiti javnosti.

Ruski premijer biće gost i posebne sednice Parlamenta na kojoj će se obratiti poslanicima, a od 20 sati sa svojim domaćinom predsednikom Vučićem prisustvovaće u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana, posle razgovora u Palati federacije, Brnabić i Medvedev će položiti vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a tokom dana u Beogradu je predviđen niz događaja vezanih za oslobođenje Beograda u kome su zajednički učestvovali borci dve zemlje.

Poseta ruskog premijera upriličena na ovaj dana, kako je rekao sam Medvedev pred dolazak, je poruka da je važno da Srbija i Rusija koje su mnogo nastradale od fašzma, zadrže iste ocene onoga što se dogodilo pre 75 godina i da se suprotstave pokušajima revizije istorije koji dolaze u poslednje vreme od nekih zapadnih zemalja.

3 COMMENTS

  1. Iskreno i od srca,ja običan čovek se radujem kad nam dodju dragi gosti.Dobro nam došao g.-dine Medvedev i da ti bude prijatno s nama da ništa ne pomuti tvoj dolazak i da ikona koju Ti daruje naš predsednik bude tvoj zaštitnik i čuvar.

    • Ne pomažu nama vše ni rakete.Mi smo dušom mrtvi,apatični i briga nas za sve sem naravno za nas lično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here