Naš as, vodeći teniser sveta, branilac trofeja na turniru iz masters serije u Sinsinatiju, izgubio u meču za ulazak u finale od najboljeg ruskog igrača Danila Medvedeva s 3:6, 6:3, 6:3.

Prošle godine, kada je Đoković u Sinsinatiju trijumfovao prvi put, Medvedev se na glavni turnir probio iz kvalifikacija. Morao je da igra u predtakmičenju jer na svetskoj listi nije bio ni među 50 vodećih.

Ove godine čak je bio i nosilac pošto je osmi u poretku. Uz to, teniser je koji ima ubedljivo najviše pobeda na tvrdoj podlozi u sezoni, a kada se posle Vimbldona prešlo na severnoameričko kopno, igrao je u finalu i u Vašingtonu i u Montrealu. Finalista je, eto, i u Sinsinatiju, s verom da protiv Belgijanca Davida Gofena neće pokleknuti.

A krenulo je tako da je izgledalo da će Đoković u maniru šampiona da razveje potajne nade ruskog igrača u pobedu protiv prvog na svetu. Jedno takvo iskustvo Medvedev je već imao s Đokovićem, jer ga je savladao na šljaci u Monte Karlu, što je bio njihov prethodni duel.

Prvi set je pripao našem asu. Jedan brejk mu je bio dovoljan za to.

Kao medved (to mu je nadimak) koji izađe iz pećine pa umesto svoje senke ugleda finale, Medvedev je počeo da se preporađa. Oslanjao se sve više na svoje najjače oružje – servis. A servirao je onako kako je poželeo. Fijukali su neuhvatljivi asovi pored Đokovića u koge je krenula da se uvlači nervoza jer mu je bilo jasno da je gotovo nemoguće odupreti se tako pouzdanom prvom udarcu protivnika.

S jedne strane naraslo samopouzdanje, s druge nerešivi problemi. Medvedev je i u drugom i u trećem setu, kao Đoković u prvom, načinio brejkove u pravi čas, a to je našem asu bilo nedostižno.

III set

3:6 – Ovo ipak nije bio Đokovićev dan. Medvedev na 15:40 iskoristio prvu meč-loptu.

3:5 – Servis i dalje verni sluga ruskom teniseru

3:4 – Naš as i dalje za petama protivniku. U ovom gemu je bio odličan. Nagoveštaj preokreta?

2:4 – Teško je Đokoviću već neko vreme da se odupre pouzdanom servisu ruskog igrača.

2:3 – Naš as pred izazovom da nadoknadi brejk zaostatka.

1:3 – Medevedev se razigrao. Servira onako kako poželi. Đoković u nezavidnoj situaciji češće i greši.

1:2 – Medvedev je izašao iz pećine. Stekao je u ovom gemu dve brejk-lopte (15:40), iskoristio je već prvu, a Đoković mu je olakšao posao udarcima koji su lako pročitani.

1:1 – I Medvedev bez izgubljenog poena. Rasplamsava se borba.

1:0 – Đoković pravi prvi korak bez izgubljenog poena. Pogodio je sva četiri prva servisa, što mu je dalo prednost u igri. Inače, u prva četiri meča nije izgubio set.

II set

3:6 – Na krilima samopouzdanja Rus dolazi do izjednačenja bez izgubljenog poena u ovom gemu, s desetim asom.

3:5 – Prvu brejk-loptu Medvedev pretvara u osvojeni gem. Đoković mu je za to dao priliku loše skraćenom loptom pri 30:30. Nagoveštaj da će Rus da ga osvoji bilo je i 0:30, prvi put na meču na Đokovićev servis.

3:4 – Od 0:30 dobri servisi Medvedeva, koji ima sedam asova. U prvom setu je popustio, što je Đoković iskoristio da uzme brejk, sada se bolje drži.

Ruski igrač nikada nije bio finalista u Sinsinatiju

3:3 – Đoković i dalje ima punu kontrolu u gemovima u kojima servira.

Posle petog gema u drugom setu Rusu je izmasirana ruka

2:3 – Đoković je stekao brejk-loptu, svoju drugu na meču, ali ovu nije iskoristio jer se Medvedev zatim iščupao s dva asa i još jednim dobrim servisom.

2:2 – Lako Đoković osvaja gem u kojem je ostvario treći as.

1:2 – Medvedev čuva svoj servis.

1:1 – Još jedan gem završen asom, Đokovićevim drugim na meču.

0:1 – Drugi set počinje vođstvom ruskog igrača na njegov servis.

I set

6:3 – Set iz udžbenika za 35 minuta. Đoković izgubio samo pet poena na svoj servis.

Uz trenera Ivaniševića podrška je i Tipsarević

5:3 – Đoković servira za osvajanje prvog seta.

5:2 – Potvrda brejka iz prethodnog gema.

Đoković igra 47. meč u Sinsinatiju. Uđe li u finale, poravnaće se sa proslavljenim američkim teniserom Džimijem Konorsom. Federer ima 57 mečeva, Edberg 56, Čeng 55, a Sampras 49.

4:2 – Najuzbudljiviji gem do sada završen je brejkom. Đoković je iskoristio prvu priliku da uzme gem na protivnikov servis. U nekoliko poena je ispoljio sjajnu taktičku veštinu, šetajući Rusa po njegovom delu terena dok ga nije i dotukao.

3:2 – Gem u kojem je Đoković dva poena uzeo besprekornim štop-volejem. Medvedev je defanzivac koji najednom, čim mu se ukaže prilika, pošalje brzu loptu u protivničko polje da bi preuzeo inicijativu. Što češće tako greši, to je naš as bliži pobedi.

2:2 – I dalje bez brejka, ali i bez većih uzbuđenja.

Đoković ima 75% pobeda u polufinalu na turnirima iz masters serije: 48-16

2:1 – Gem završen prvim asom.

1:1 – Posle 30:30 Medvedev s dva dobra servisa dolazi do izjednačenja.

Đoković igra 426. meč na turnirima iz masters serije. Više ih imaju samo Federer (486) i Nadal (458)

1:0 – Đoković je izgubio samo jedan poen u prvom gemu. Ni traga od laktobolje između petog i šestog gema drugog seta četvrtfinalnog duela s Francuzom Pujom.

Đoković prvi servira

Ko prođe dalje, igraće u nedelju u 22 časa po našem (16 po lokalnom) protiv Belgijanca Davida Gofena (19. mesto), koji je bio uspešniji od Francuza Rišara Gaskea (56) sa 6:3, 6:4.

Njemu je to prvo masters finale (tzv. kategorija 1000). U prethodna četiri je poklekao: protiv Kanađanina crnogorskog porekla Miloša Raonića u Indijan Velsu i Đokovića u Majamiju 2016, protiv španskog asa Rafaela Nadala u Monte Karlu 2017. i protiv Švajcarca Rodžera Federera baš u Sinsinatiju lane. Zatim je u Federerovoj borbi da osvoji trofej i osmi put naš as odneo prvenac pa je postao prvi ikada s trofejima na svih devet turnira ove kategorije, najjače posle četiri takmičenja za grend slem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here