Tanjug
Aleksandar Vučić i Dejvid Mekalister

Predsedavajući Odbora za spolјnu politiku Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je danas da je Evropska unija napravila greške u procesu proširenja na Zapadnom Balkanu i da nije ispunila neka od datih obećanja.

Upitan zašto proces pridruživanja zemalјa Zapadnog Balkana napreduje tako sporo, Mekalister je rekao da postoji više razloga.

– Zemlјe Zapadnog Balkana su napravile veoma mali napredak u reformama iz mnogo različitih razloga. S druge strane, EU je davala obećanja koja nisu ispoštovana. Pogledajte primer Severne Makedonije, kandidata za članstvo od 2005. Zemlјa je promenila ime 2019. pod pritiskom Grčke, ali pregovori o pristupanju do danas nisu otvoreni, suprotno onome što je obećano. Kao Evropska unija, ne možemo više da dozvolimo takve sive zone u našoj politici proširenja – naglašava Mekalister.

Na pitanje koliko zemlje Zapadnog Balkana moraju da čekaju na članstvo, on je objasnio da je proces pristupanja EU “regata, a ne konvoj”.

– Svaka zemlјa mora napredovati ka članstvu u EU svojim tempom i pojedinačno se procenjivati. Ne bi trebalo biti kompromisa kada su u pitanju kriterijumi za članstvo. Umesto toga, naš zadatak je da postepeno olakšavamo povezivanje zemalјa Zapadnog Balkana sa Evropom, na primer kroz postepen pristup unutrašnjem tržištu i programima finansiranja EU – kazao je Mekalister.

7 COMMENTS

  1. Млатиш празну сламу
    Бугарска и Румунија
    Нису ништа урадили
    Па сте их примили у ЕУ
    Причате лажи
    Од Србије тражите да се одрекне своје теририторије
    Па ће можда ЕУ да је прихвати.
    Врло јадно
    И одвратно.

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. koliko vidmo Ukrajina ce veoma brzo uci u EU zato sto je poslusala i ispunila sve uslove koje je EU postavila pred Ukrajinu sada je poslednja faza ispunjavanja Ukrajine. EU ne pita koliko kosta ta faza vazno je istrajati u borbi dok zapdni balkan nije jos spreman EU priprema zapadni balkan za zestok pristup koji ce mnogo vise da kosta od prehodnog e tek onda ce balkan kad se zestoko iskrvi biti spreman za ulazak u EU kao i Ukrajina

  3. To sto se trazi od Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana na primer Severne Makedonije nema nikakve logike. Nije vazno ni uskladjivanje pravnih normi, ni ekonomsko uskladivanje, nego samo slepo posluvnistvo u vidu uvodjenja sankcija Rusiji. A to sto EU ne postuje teritorijalni integritet Srbije i vazecu Rezoluciju SB UN nikome nista.
    Mogu da zamislim sta ce sve Hrvatska i Bugarska traziti da Srbija ispuni kako se bude priblizavalo odlucivanje o prijemu. Koje su kriterijume morale da ispune Rumunija i Bugarska – nikakve.

  4. Kinezi prave fabriku elec. kola u Segedinu a ne u Srbiji, sto znaci da je za nasu zemlju EU daleko
    Nasi prijatelji odose na zapad, bravo, vi nastavite da bleite za rusima

  5. MAKI – javi seeeee!!!! Objasni Drazenu, Drasku, Drazi – gde smo, kuda idemo i cemu se nadamo. Covek zivi na Zapadu , negde u Nemackoj pa ne razume.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here