Tanjug/AP

“Srpska napredna stranka (SNS) na parlamentarnim izborima u Srbiji nije prošla tako dobro kao predsednik. Deluje da nisu ostvarili rezultat kojem su se nadali”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Pol Mekarti, direktor za Evropu u nevladinom američkom Međunarodnom republikanskom institutu (IRI).

Tri desno orijentisane stranke bi trebalo da uđu u parlament, a Mekarti ocenjuje da je jedan od razloga “snažna podstruja desničarskog nacionalizma – uz bujanje proruskog sentimenta zbog sukoba u Ukrajini, koji se dogodio tokom kampanje i izbora”.

– To je na površinu isteralo prorusko opredeljenje. Tako da je to, uz smanjenje cenzusa, tim partijama pomoglo da nađu svoje mesto u parlamentu. Ipak, ne bih precenjivao njihovu pretnju. To su i dalje prilično male stranke, koje podržava veoma pokretljiv deo javnosti Srbije – smatra Mekarti.

On pretpostavlja da će Vučić nastaviti da balansira između istoka i zapada.

– To verovatno znači nastavak primene istovetne politike – pružanja prema Briselu i Vašingtonu u dovoljnoj meri, ali i održavanja bliskih veza sa Moskvom i Pekingom. Što će naravno zabrinjavati Zapad – kaže Mekarti.

Prema njegovom mišljenju, Vučić i drugi članovi vlade gaje snažne veze sa Moskvom, tako da se u tom slučaju može smatrati delimičnom pobedom Rusije.

5 COMMENTS

  1. Pa nogekako Rusija i jeste Srbija.
    Vi propali ameri i zapadni kurajberi.
    Sada ce vas pravoslavlje malo drmati da se osvestite.

  2. Glupak, nepismenjak i šta još već, treba da ga boli ono sto se desilo u Madjarskoj, Što je gospodin Orban pljunuo na ameriku evropu, i njihove bolesne anbicije a ne pobeda gospodina Vučića, koja je i inače bila jako predvidljiva da je i slepac mogao da vidi

  3. Manite se ćoravih komentara . Ako uspemo da balansiramo a da pri tome ne bude većih tenzija u regionu deci smo bar nešto ostavili sem puške koja do sada svaku generaciju nije zaobišla. Vi koji komentarišete kao da nemate porodice ni trun pameti ili ste očito balavi i ne znate šta je rat. U ratu svaka majka plače a samo se gazde bogate. Ne talasajte zato po ovim komentarima da ne bi vaša deca učila sutra engleski nemački ili ruski kao materinji. Ma koji bio i kako ga nazivali na ovom balkanu svi ga bar znamo i njime se sporazumevamo i ako mislite da ćete lakše da se sporazumete na ovim gore navedenima onda put pod noge i rep među noge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here