pixabay.com

“Fentanilska kriza” koja odnosi živote desetine hiljada Amerikanaca svake godine je problem stvoren u toj zemlji, rekao je meksički predsednik Andreas Manuel Lopez Obrador, poznatiji kao AMLO.

– Mi ovde ne proizvodimo fentanil i ne konzumiramo fentanil – rekao je on, savetujući Amerikance da se “pozabave sopstvenim problemom društvene degradacije”, umesto što vode rat protiv narko-kartela.

Meksički predsednik je rekao da je epidemija bolesti zavisnosti u SAD posledica društvenih problema poput porodica sa samo jednim roditeljem, roditelja koji izbacuju sopstveni decu iz kuća i dece koja svoje roditelje stavljaju u staračke domove i “posećuju ih jednom godišnje”, a ne dostupnosti tog narkotika.

Do Obradorove izjave dolazi nekoliko dana nakon što je američki senator Lindzi Grejem pozvao na “oslobađanje svog američkog besa i moći protiv narko-kartela”.

Iako je on naglasio da ne poziva na “invaziju Meksika”, taj ratoborni republikanac je rekao da bi Pentagon trebalo da “uništi laboratorije za proizvodnju narkotika koje truju Amerikance”.

Meksički predsednik je odbacio Grejemove komentare kao “uvredu Meksika i nedostatak poštovanja za našu nezavisnost i suverenitet”, i zapretio da će Meksikancima i drugim Hispanoamerikancima koji žive u SAD poručiti da glasaju protiv “nehumane i intervencionističke” Republikanske partije.

Meksički sekretar za spoljne poslove Marselo Ebrard složio se da je predlog američkog senatora “katastrofalan” po saradnju dveju zemalja.

“Oni znaju da epidemija fentanila nije potekla iz Meksika, već iz SAD”, napisao je on na Tviteru, dodajući da “u borbi protiv fentanila ulaže više truda nego ikada pre”, prenosi RT Balkan.

Narko-karteli koji su nekada krijumčarili heroin i kokain prešli su na profitabilniju trgovinu fentanilom i metamfetaminom, koje sami proizvode u velikim superlabaratorijama.

Dok se fentanil, koji je 50 puta jači od heroina, retko koristi u Meksiku, vlada je nedavno pokrenula kampanju kako bi upozorila građane, koristeći slike snimljene u delovima američkih gradova prepunih droge.

Američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA) prošle godine je zaplenila više od 379 miliona doza fentanila, što je dovoljno da ubije sve stanovnike SAD. Oko 70.000 Amerikanaca umre od predoziranja opijatima svake godine, a ta brojka je u porastu od početka devedesetih godina prošlog veka.

2 COMMENTS

  1. Radujemo se vašem načinu života , samo napred, jedino tako ima šanse da se bavite samo svojim problemima i “svet” ostavite na miru ! Želimo vam da proizvodnju i potrošnju opijata povećavate 12% na mesečnim nivou !!!

  2. Америка је у авганистану имала контролу над продукцијом опијума ,
    Највећи продуцент је наравно Авганистан ,
    Трговину дрогом у великом обиму ради америка , разне службе
    Америчке
    Па сад је проблем што њихов народ то користи
    Па ако , мало да и они уживају .

    🍀☦️☦️☦️🍀

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here