Melburn najbolji grad za život!

0

Idealno mesto za život: Melburn
 

Melburn je, u oceni uslova života, dobio izvanrednih 97,5 od 100 mogućih poena, u okviru tradicionalne međunarodne ankete.

 

Prvih deset

1. Melburn, Australija
2. Beč, Austrija
3. Vankuver, Kanada
4. Toronto, Kanada
5. Adelejd, Australija
6. Kalgari, Kanada
7. Sidnej, Australija
8. Helsinki, Finska
9. Pert, Australija
10. Oklend, Novi Zeland

– Ovo je super kad se shvati da smo dobili perfektnu ocenu u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, infrastrukturi i sportu – kaže premijer Viktorije Denis Neptajn.

Na spisku od prvih deset dominiraju australijski i kanadski gradovi.

Gradonačelnik Melburna Robert Dojl nije oklevao da uzme "muštuluk" od svog kolege iz Vankuvera koji je plasiran dva mesta ispod njih.

– Odmah ću telefonirati gradonačelniku Vankuvera Gregoru Robertsonu. Tamo je noć, ali sam siguran da će želeti da mu se vest odmah saopšti i biću srećan da mu pomognem u tome.

Dr Neptajn ističe da je visok plasman Melburna odraz značajnog porasta broja stranih turista koji imaju prilike da obilaze grad i vide njegov način života, jednako kao i umetničke i kulturne događaje.

– Podaci melburnskog aerodroma pokazuju porast broja stranih gostiju od 15 odsto, iz godine u godinu. Naš turizam izvanredno raste.

Uprkos tome što je u Sidneju toplije, ovaj grad nalazi se na sedmom mestu, a "grad crkava" Adelejd je peti. Pert i Oklend nalaze se na devetom, odnosno desetom mestu. Najniži, poslednji od 140 gradova, jeste Damask u Siriji, a posle trogodišnjeg brutalnog rata.
 

Poslednjih deset

1. Abiđan, Obala Slonovače
2. Tripoli, Libija
3. Duala, Kamerun
4. Harare, Zimbabve
5. Alžir, Alžir
6. Karači, Pakistan
7. Lagos, Nigerija
8. Port Morzbi, Papua Nova Gvineja
9. Daka, Bangladeš
10. Damask, Sirija

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here