EPA/Sergey Dolzhenko
Đorđa Meloni

Italijanska premijerka Đorđa Meloni planira da vodi Evropu i da uspostavi dobre odnose sa bivšim američkim predsednikom i najverovatnije republikanskim kandidatom na predsedničkim izborima Donaldom Trampom, piše “Politiko”.

Portal podseća da se Meloni založila da EU pruži nepokolebljivu podršku Ukrajini, kao i da je uticala, zajedno sa ostalim desničarskim liderima, da Unija ukine planirana ograničenja upotrebe pesticida i smanji svoj paket mera za borbu protiv klimatskih promena.

Meloni je takođe uticala na to da se strategija EU u vezi sa migracijama pomera ka plaćanju trećim zemljama da zadrže migrante van granica Unije.  Meloni nastavlja da ima moćan uticaj na najviše zvaničnike EU, kao što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Italijanska premijerka će u nedelju boraviti u poseti Egiptu zajedno sa Fon der Lajen koja će potpisati sporazum o migracijima prema kojem će EU platiti Egiptu čak 7,4 milijarde evra za podršku vladinim finansijama i sprečavanje migracija.

Usred nesuglasica između Brisela i Mađarske u vezi sa upućivanjem pomoći Ukrajini, Meloni je pomogla u ubeđivanju mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra.

Evropljani u junu glasaju na izborima za Evropski parlament koji će verovatno rezultirati proširenim desničarskim blokom u parlamentu, prema anketi “Politika”. Portal navodi da je italijanska premijerka spremna da postane “duhovni vođa” tog bloka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here