Čelnici UEFA ozbiljno razmišljaju da za nekoliko godina promene sistem takmičenja u Ligi šampiona, ekskluzivno tvrdi britanski “Telegraf.”

Naime, pomenuti mediji javlja da je UEFA spremna da razmotri opciju po kojoj će LŠ imati 36 klubova od sezone 2024/25 – umesto dosadašnja 32!

To praktično znači da više nećemo imati osam grupa po četiri tima, već se razmišlja o šest grupa sa po 10 timova i dve opcije odigravanja mečeva.

Prva je ona da svaki tim igra 10 utakmica u grupi – pet puta u gostima i isto toliko na strani! Druga je da se primeni “švajcarski model” koji je karakterističan na šahovskim turnirima, a po kom će jedan tim igrati 10 utakmica sa različitim rivalima – odnosno ne može igrati sa istim protivnikom dva puta.

“Telegraf” navodi da je ova druga opcija prihvatljivija zbog većeg novca koji donose TV prava, ali i atraktivnijeg fudbala, mada bi ona tek trebalo da se razradi. Navodno, rivali u grupama bi se birali određenom vrstom žreba.

Za kraj, vredi pomenuti da bi UEFA o ovoj odluci trebalo da raspravlja 2021. godine. Tek tada će se znati i način na koji će se ulaziti u LŠ, pogotovo sada kada se od 2021. uvodi Liga konferencija (Liga Evrope 2).

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here