Tanjug
Našli zajednički jezik: Lekari i političari na sednici

Najave o drastičnom pooštravanju mera u borbi protiv korona virusa nisu ostvarene, jer je republički Krizni štab za suzbijanje epidemije odlučio da pruži još jednu šansu svesti građana i samodisciplini kako bi ugostitelji, trgovci i zanatlije mogli da rade, ali da ne ugrožavaju ni svoje, a ni zdravlje stanovništva.

Iako je medicinski deo Kriznog štaba na sednici tražio da se tokom ovog vikenda zatvori sve osim prehrambenih prodavnica, benzinskih pumpi i apoteka, a “politički deo” zahtevao da sve ostane kao i do sada, na kraju je pala odluka da se “nađu na pola puta”. Tako će sve uslužne delatnosti, što se odnosi na trgovinu, zanatske radnje i ugostiteljstvo, raditi do 14 časova. Do tada će goste moći da uslužuju i planinski ugostiteljski objekti, i to samo na otvorenim prostorima, dok u zatvorenom neće moći da rade. Prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe imaće uobičajeno radno vreme, s tim što će se na pumpama posle 14 časova samo točiti gorivo. Mere su na snazi tokom vikenda, a u ponedeljak će biti održana nova sednica Kriznog štaba. Na njoj će, kako je najavljeno, biti sagledani efekti mera, preduzetih tokom vikenda.

Kina šalje 500.000 doza vakcine

Predsednik Kine Si Đinping poslaće Srbiji još 500.000 doza Sinofarmove vakcine. Si je ovu isporuku dogovorio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Novi kontingent kineskih vakcina trebalo bi da stigne petog marta, a “Novosti” navode da je to kuriozitet budući da je tog dana Vučićev rođendan.