EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Austrijska vlada usvojila je paket mera pomoći građanima zbog rasta cena, pre svega energenata, a vrednost mera je 1,7 milijardi evra, saopštio je danas kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je, na pres konferenciji, posle “energetskog samita” vlade, energetskih operatera i socijalnih partnera, rekao da se građani u Austriji, ali i celoj Evropi, suočavaju sa snažnim rastom cena, pre svega energenata.

– Ljudi osećaju ovo poskupljenje kada idu u kupovinu, kada dobiju račune za struju, gorivo… Važno nam je da građane ne ostavljamo same pred tim izazovima. Niko ne želi da njegov sused u ovo hladno doba godine više ne može da greje stan, da porodice sa decom imaju egzistencijalne strahove i moraju da se ograniče zbog povišenih troškova – objasnio je on.

Nehamer je kazao da su usvojene dve mere kako bi se pomoglo građanima.

Prva je da vlada bude u stalnom kontaktu sa energetskim olperaterima, kako bi stalno analizirali situaciju na tržištu i blagovremeno reagovali.

Drugo je, kaže, paket mera rasterećenja za građane, u vrednosti od 1,7 milijardi evra.

Nehamer je preneo da će obustavita primena takozvanog „eko energetskog paušala“, što samo košta 900 evra.

Pošto su od poskupljenja uvek najviše pogođe socijalno slabije stojeći stalež, dogovoreno je da se građanima bez posla ili sa minimalnim prihodima udvostruči, u decembru dogovorenu jednokratnu pomoć od 150 na 300 evra.

Samo za ovu meru država će izvođiti 100 miliona evra, a ona je namenjena za oko 750.000 ljudi.

– Pošto je poskupljene fenomen koji pogađa sve građane, odlučili smo da svakom domaćinstvu, izuzev onih sa najvišim primanjima, nadoknadu za energetske troškove u visini od 150 evra – naglasio je on.

To će, kaže, državu koštati 600 miliona evra.

Nehamer je kazao da je važno da taj novac dospe brzo do građana, jer “ko brzo pomaže, pomaže dvostruko”.

Najavio je da će se razvoj poskupljenja dalje pratiti, i da su to mere koje su fokusirane na ovaj izazov.

Vicekancelar Verner Kogler naglasio je da vlada želi da rastereti, pre svega, socijalno ugrožene građane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here