EPA/Felipe Trueba
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da će fundamentalna prava, kohezija, zaštita klime, digitalizacija i EU uloga u svetu biti pet prioriteta nemačkog predsedavanja Savetom EU do kraja godine.

– Fokus će se održati i na perspektivi pristupanja Zapadnog Balkana – poručila je Merkel.

Ona je predstavljaujući program nemačkog predsedavanja pred Evropskim parlamentom u Briselu naglasila da će u okviri spoljne politike EU Belin uraditi sve što je u njegovoj moći, kako bi se fokisirao na pristupne konfrencije.

– Moramo da se angažujemo u razgovorima sa Severnom Makeodnijom i Albanijim i nastavimo prespektivu pistupnja Zapadnog Balkana – najavila je Merkel.

Nemačka kancelarka je poručila da će jača spoljna i bebednosna politika EU biti jedan od prioriteta Berlina u nardnih šest meseci.

– Evropa mora više da se oslanja na sebe i da uzme svoju budućnost u svoje ruke u ovom brzo menjajućem svetu – izajavila je Merkel.

Ona je nagalasila da će ključni EU partner u svetu ostati Velika Britanija, ali i da se moraju ubrzati razgovori o budućim odnosima Brisela i Londona.

– Razgovori napreduju sporo. Uradićemo sve da dođemo do dobrog rešenja, ali se moramo pripremiti se za secenario u kome neće biti dogovora sa Velikom Britanijom do kraja godine – upozorila je Merkel.

U oblasti spoljne politike Merkel je posebnu pažnju posvetila odnosima EU sa Afrikom, transatlansatlanstkim odnosima i relaciji EU Kina.

– Sa Kinom moramo da razmotrimo strateške odnose. Imamo trgovinske odnose, ali i različita politička i drušvena pravila posebno u oblasti ljudskih prava i vladavine prava – kaže Merkel.

Kao glavni prioritet nemačkog predsedavanja Angela Merkel je navela ljudska prava kao najvažnju vrednost u Evropi.

Ona naglašava da se građani Evrope moraju osćati slobodno kao u oblasti politike tako i religije i kulture.

– Ljudska prva, slobode, nediskriminacija, jednakost, sve to predstavlja etički stub EU i moraju se primenjivati isto na sve – kaže Merkel.

Ponovila je da Evropa zbog pandemije COVID – 19 trenutno prolazi kroz najtežu krizu od svog nastanka pri čemu je ekonomiji zadat težak udarac, a građani su zabrinuti za posleove i sredstava za život..

Ona poručuje da će ”vrhunski prioritet” nemačkog predsedavanja biti jedinstvo u Evropi i izgradnja održive i jače Evrope.

– Evropa će izaci iz ove krize jača ako prevaziđemo razlike, podelimo odgovornost, ojačamo koheziju i solidarnost – kaže Merkel.

Nemačka kancelarka dodaje da je Evropskoj uniji za oporavak neophodan brz dogovor o višegodišnjem zajedničkom budžetu i fondu za oporavak i da vanredna vremena zathevaju vanrednu solidarnost među državama članicama.

– Nadam se dogovoru pre letnjih odmora, ali to će zahtevati kompromise svih strana -upozorava kancelarka.

Govorći o drugim prioritetima nemačkog predsedavnja Angela Merkel se posebno osvrnula na borbu protiv klimatskih promena i digitalizaciju Evrope.

Ona naglašava da Evropa mora da reaguje ako želi da saučava planetu i da preuzme lidersku ulogu u svetu u borbi protiv klimastkih promena.

Kancelarka se u svom govoru pred Evropskim parlamentom zauzela za pravno obavezujuću klimatsku neutralnost EU do 2050. godine.

Ona je poručila da za populizam, govor mržnje i lažne vesti nema mesta u demokratiji na kojoj se zasniva EU.

– Evropa je sposobna ako budemo zajedno i budemo ujedinjeni – zaključila je Merkel.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime