Tanjug/AP
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel

Nemački analitičar iz Saveta za politiku i demokratizaciju u Berlinu Bodo Veber kaže da bi Nemačka, kao ključna zemlja u EU, preko kancelarke Angele Merkel trebalo da izađe javno i ponovi ono što je predsednik SAD Džo Bajden rekao, da bi konačni sporazum između Srbije i Kosova trebalo da uključuje međusobno priznanje, prenosi Gazeta Ekspres.

Veber je  intervjuu za taj prištinski medij rekao je da bi SAD trebalo da budu direktno uključene u dijalog Kosova i Srbije.

– Stav EU je stav zvaničnog neslaganja oko statusa Kosova. Nije ono na čemu je juče insistirao portparol spoljne politike EU Stano – statusno neutralan, jer temelji politički dijalog, uspostavljen sporazumom iz aprila 2013. godine. I svi naredni dokumenti EU, uključujući pregovarački okvir za pristupanje Srbije, zasnivaju se na izvornim principima dijaloga, što je de fakto priznanje činjenice da je Kosovo nezavisno, uključujući i od Srbije – rekao je Veber.

On je dalje ocenio da je EU svesna “da ništa osim međusobnog priznavanja ne može biti krajnja tačka dijaloga”.

– Ali za sada zvaničnici EU poput gospodina Lajčaka to ne mogu otvoreno da kažu. Iz tog razloga je vitalno da predstavnici ključnih država članica, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, izađu u javnost i ponove ono što su ranije govorili i ono što je gospodin Bajden rekao u svom pismu Prištini i Beogradu, kako bismo konačno mogli da postignemo ozbiljan nastavak pregovora, oslanjajući se na blisku transatlantsku saradnju – poručio je Veber.

On je takođe ocenio i da će EU produžiti mandat Lajčaku kao specijalnom izaslaniku, iako je prema Veberu Lajčak dao neke “štetne izjave poput ustavnih promena, ne precizirajući na šta misli”. Veber je dodao i da ne vidi želju unutar EU da se gospodin Lajčak zameni nekim drugim.

9 COMMENTS

  1. Hahahahahaha i mi ima da ukljucimo Ruse aber direkt.

    Oni su izgubili zivce samo lagano Srbijo isteraces i ove naciste.

  2. Da li moze neko da izadje i javno im objasni da ne postoji medjusobno priznanje. Mi smo clanica UN a oni su privremeno odmetnuta i okupirana teritorija. To “medjusobno priznanje” je tako iritantna fraza.

  3. Nakon svega treba reci Evropi bilo nam je lepo i nezaboravno druzenje sa vama!!!Istok se pomalja kao sila u narastanju i moramo drzati prikljucak,,Zapad je pokazao sve svoje mane i dosta je eksperimentisao na nama .Vreme je da se okrenemo sebi i svojim interesima i da idemo sa onim ko nas hoce i ko nam nudi bolju saradnju.

    • A ko nam to \”kao želi bolje\”?! Kad od istoka do zapada pa preko severa i juga svi žele isto LIČNI INTERES.!

  4. Bajden ima lični problem jer misli da je Srbija kriva za smrt njegovog sina, što naravno nema veze sa pameću. Lečiti svoje lične komplekse na jednoj državi i dovodeći u opasnost svu decu Evrope je više nego ludost. Mora da se ima u vidu da je Bajden starac u godinama i da ima svoj rok trajanja! Da li On misli da posle njegove smrti deca u Evropi treba da žive u ratu i svadji? NE!!! Da li On misli da su Evropljani bili pošteđeni kasatnih bombi i bombi sa osiromašenim Uranijumom? Ne! Pitajte koliko je samo vojnika EULEX-a obolelo od karcinoma! Mnogi evropljani ni ne znaju da su bolesni od raka i da uzrok njihove bolesti treba tražiti u osiromašenom uranijum koji je tada bačen na Srbiju! No, Evropa je u Srbiju i Balkan uložila veliki novac. Evropa i Srbija su sada ekonomski umrežene na mnogo načina, veliki broj privatnih i državnih preduzetnika danas ulaže u Srbiju i region i veliki je novac u opticaju da bi se jedan Bajden tek tako olako mešao u poso, džep i zaradu svih tih ljudi i njihovih porodica. Trebao bi da vodi računa da evropljani treba da žive i posle njega!

  5. Čist germanski sebičluk i stalna antislovenska politika (ovaj put antisrbska) i to `protivslovenstvo` počinje još u saksko— franačaka vremena napadima na Velikomoravsku državu, pa preko tevtovnskih vitezova, onda preko Hitlera i nacizma, pa preko rasturanja Jugoslavije (hitrim priznanjem nezavisnosti Hrvatske i Slovenije i guranjem Bosne na isti put, i C.Gore) a sve zbog Srbije — nekako im je ona poslastica. Nas rasturaju (a krivi smo kad oni znaju bolje) a oni se ujedinjuju (bili su pre Bizmarka rascepkani kao i mi). Dakle — oko Kosova ništa bez uvažavanja srbskih interesa — mi smo tamo ekonomski najviše ulagali i Srbi su od tuda skoro pa da upotrebim ružnu reč `počišćeni` a to da Srbi još plate priznanjem — e to nemože!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here