Merkel: Nema vremena za gubljenje

0

U govoru u američkom Kongresu, ona je pozvala SAD da pristanu na obavezujuće ciljeve u borbi sa klimatskim promenama i da sarađuju sa Evropom kako bi se osiguralo da decembarski samit o klimi bude uspešan.

 

"Moramo postići sporazum o jednom cilju – globalno zagrevanje ne sme preći dva stepena Celzijusa", rekla je Merkel i dodala da je "da bi se to postiglo, potrebna spremnost svih država da prihvate međunarodno obavezivanje".

U Kongresu se vodi borba za usvajanje zakona o smanjivanju industrijske emisije ugljendioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte, koji se smatraju glavnim krivcima za globalno otopljavanje.

Zakon je u junu "prošao" tesnom većinom u Predstavničkom domu, ali se suočio sa otporom u Senatu i ne očekuje se da bude usvojen ove godine.

To bi moglo da administraciju predsednika Baraka Obame prinudi na "odbrambenu poziciju" u Kopenhagenu, gde je sve manje nade da će pregovarači uspeti da dogovore dokument koji bi mogao da bude ratifikovan.

Očekivalo se da u Kopenhagenu bude formulisan dokument koji će naslediti važeći protokol iz Kjota, budući da ovome važnost ističe 2012. godine.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar UN Ban Ki-mun su, međutim, nezavisno ocenili da je malo verovatno da će na samitu u Kopenhagenu biti sklopljen novi međunarodni ugovor o klimatskim promenama, ocenivši da je moguće da će biti formulisan okvirni dokument, čiji će detalji kasnije biti razrađivani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here