EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da je vladavina prava ključni aspekt Evropske unije, koja bi tokom današnjih razgovora trebalo da pronađe načine za postizanje dogovora sa Poljskom i zajednički stav po pitanju migracija.

– Moramo pronaći načine da se ponovo ujedinimo jer mnoštvo predmeta na Evropskom sudu nije rešenje – rekla je Merkel novinarima u Briselu po dolasku na samit EU, a prenosi agencija Rojters.

Ona je dodala da će evropski lideri takođe govoriti o migracijama jer je ta tema postala sve relevantnija nakon “hibridnih akcija” beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u pogledu Poljske, Litvanije i Nemačke.

– Razgovaraćemo o tome koje oblike ekonomskih sankcija možemo uzeti u obzir kako bismo jasno stavili do znanja da osuđujemo ovaj oblik trgovine ljudima koju podržava država – poručila je Merkel, dodajući da žali što 27 država članica do sada nisu našle zajednički stav o migracijama.

Na temu energetske krize, Merkel je istakla da bi o tome trebalo razgovarati odvojeno od pitanja klimatskih promena, i da vlade moraju biti “razumne” u pogledu cena energije.

– Ne želimo da zatvorimo tržište – izjavila je Merkel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here