EPA-EFE/OMER MESSINGER
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da niko u njenom konzervativnom bloku nikada nije sumnjao da se suočavaju sa teškom borbom da zadrže poziciju kancelara, odbivši da spekuliše o ishodu saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj koji su zakazani za 26. septembar.

– Posle 16 godina ne vraćate se automatski na mesto kancelara i to je jasno svima u CDU i CSU – rekla je ona na konferenciji za novinare i dodala da očekuje neizvesni ishod izbora, prenosi agencija Rojters.

Merkel se ne kandiduje za peti mandat na izborima, a kandidat konzervativaca koji bi trebalo da je nasledi Armin Lašet, bori se s anketama koje pokazuju da socijaldemokratski kandidat, ministar finansija Olaf Šolč prednjači.

Druga najmoćnija figura u vladajućoj “velikoj koaliciji” Šolc, predstavlja se kao kandidat koji je u najboljem položaju da nastavi kurs koji je zacrtala Merkel, koja je i dalje veoma popularna među biračima.

Odgovarajući na pitanje novinara šta najviše ceni kod ministra Šolca, Merkelova je kazala da se njih dvoje u nečemu slažu, a to je da se oboje drže svojih obaveza.

Merkelova je u utorak apelovala na nemačke birace da podrže njenog potencijalnog naslednika Lašeta na izborima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here