EPA-EFE
Angela Merkel i Vladimir Putin

Jedan od velikih izazova sa kojima se suočavaju transatlantski partneri je promena snaga u svetu zbog „delimično vrlo agresivnog ponašanja Rusije“, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

– Samo zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama možemo efikasno da učestvujemo u globalizaciji, mnogo smo jači ako delimo zajedničke stavove. Jedinstveni smo u tome da ne nedostaje velikih izazova, mogu da navedem pandemiju, ali i veliki zadatak zaštite klime, kao i promenu rasporeda snaga usled ekonomskog i političkog jačanja Kine i delimično vrlo agresivnog ponašanja Rusije – rekla je Merkelova, govoreći na Kongresu „Za transatlantsko partnerstvo orijentisano na budućnost“, koji je organizovao nemački konzervativni savez CDU/CSU.

Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u Ukrajini. Vašington je izjavio da postoji eskalacija „ruske agresije“ i premeštanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je izjavio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i ne treba nikoga da brine.

Produženje Sporazuma o strateškom naoružanju – važan signal

Merkelova je takođe istakla da je produženje Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START, ili START-3) između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država predstavlja važan signal koji bi trebalo da olakša nove korake u razoružanju.

– Produženje Sporazuma START 3 bio je važan signal i nadamo se da će on pružiti prostor za dalje korake po pitanjima razoružanja i kontrole naoružanja – precizila je Merkelova.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su START 2010. godine. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova razmenilo je 3. februara ove godine sa ambasadom SAD note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma START. Ministarstvo je naglasilo da je produženjem ovog sporazuma obezbeđeno očuvanje i dalje funkcionisanje ključnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti, na strogo paritetnoj osnovi koja ograničava nuklearne raketne arsenale strana.

1 COMMENT

  1. Baba dosta je bilo tvoga, sta treba da Rusija dozvoli americi i zapadu da rade sta hoce, to je proslo, sto pre to shvatite bice bolje za vas i za ostatak sveta, vreme da shvatite, Rusija ne zeli rat, samo nece dozvoliti da je ucenjujete i ponizavate, to shvatite vrlo brzo, sto brze to bolje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here