Merkelova poručila: Sankcije Rusiji bile su neophodne

0

Rusija je morala videti da smo ozbiljni kad je reč o ukrajinskoj krizi: Angela Merkel
 

"Naravno, moramo da pokušamo pronaći političko rešenje. Međutim, mislim da je bilo neophodno da uvedemo sankcije i pokažemo ozbiljnost naših stavova", rekla je Merkelova nakon razgovora sa letonskim premijerom Laimdotom Straujumom.

 

Merkelova je navela da je bezbednost u okruženju pogoršana zbog ukrajinske krize i istakla da razume zabrinutost Letonije, kao i drugih baltičkih država i Poljske.

 

"Žalosno je da bezbednosno okruženje pogoršalo zbog ukrajinske krize. Razumem zabrinutost građana Letonije, drugih pribaltičkih država i Poljske", rekla je Merkel, uveravajući da će NATO odlučiti tokom narednog samita početkom septembra, "o prisustvu snaga NATO", uključujući i Letoniju.

 

Nemački kancelar je svoj letonskoj koleginici prenela uveravanja da baltičke zemlje mogu da računaju na solidarnost Nemačke.

 

Ona je istakla da obaveza NATO da pomogne baltičkim zemljama "nije samo na papiru", već mora da biti ispunjena u slučaju potrebe.

 

"Moramo da uverimo sve partnere u NATO koji su ugroženi ili u opasnosti. Moramo pokazati dok ta pretnja raste, da govorimo jednim glasom", kazala je ona

 

Merkleova je obećala da će NATO pojačati prisustvo na Istoku, te najavila mogućnost održavanja manevara, ali je odbacila ideju o izgradnji novih NATO baza u istočnoj Evropi.

 

Nemačka Vlada najavila je i da će od septembra uputiti šest borbenih aviona koje treba da pojačaju nadgledanje baltičkog vazdušnog prostora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here