EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je zemljama Evropske unije, posle samita u Briselu, dve važne poruke – da bi države članice trebalo da prodube razgovore o tome kuda treba da ide evropski blok, kao i da mere koje preduzimaju za ublažavanje krize s cenama energije ne smeju da idu na račun tranzicije na obnovljive izvore energije.

Merkelova je navela da bi cilj razgovora trebalo da bude ublažavanje i rešavanje nesuglasica, kao što je aktuelan spor sa Poljskom oko vladavine zakona.

– Postoji pitanje nezavisnosti sudstva, ali postoji takođe fundamentalno pitanje kojim putem ide Evropska unija, šta bi trebalo da bude nadležnost EU, a čime bi trebalo da se bave države pojedinačno – izjavila je Merkelova.

Ukoliko pogledate poljsku istoriju, vrlo je jasno da pitanje definisanja nacionalnog identiteta igra veliku ulogu, konstatovala je nemačka kancelarka.

– Ta uloga je istorijski drugačija u odnosu na zemlje koje su imale demokratiju odmah posle Drugog svetskog rata – dodala je ona.

Merkelova je, govoreći o energetskoj krizi, kazala da srednjoročna ili dugoročna tranzicija vezana za snabdevanje energijom mora da ide u pravcu klimatske neutralnosti i da privremeni rast cena energije to ne sme da sputa.

Nemačka kancelarka je dodala da je diskusija lidera EU o nedavnim poskupljenjima energenata rezultirala čitavim nizom konkretnih mera koje države članice mogu da koriste kako bi reagovale u takvim situacijama ako bude potrebno, preneo je Tanjug.

1 COMMENT

  1. Ко те пита баба! Одрадила си посао. Сада гледај како вам се кућа руши.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here