pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zajedničko saopštenje Evropske unije (EU) i Japana u kom se pominje teritorijalni spor između Kine i Japana je pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Kine, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

“Japan i Evropska unija su na konferenciji za medije u Tokiju spekulisali o pitanjima u vezi sa Kinom, blateći i diskreditujući našu zemlju, mešajući se u njene unutrašnje stvari i provocirajući regionalni sukob“, saopštio je Džao na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, prenosi Rojters.

U saopštenju, izdatom nakon sastanka EU i Japana u Tokiju, izražena je zabrinutost zbog situacije oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru poznatih kao ostrva Senkaku, koja su na teritoriji Japana, prenosi Rojters.

Kina insistira na tome da joj ova ostrva pripadaju i naziva ih Diaoju.

Na sastanku EU i Japana učestvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i japanski premijer Fumio Kišida, navodi Rojters.

Oba evropska lidera su upozorila na bliske odnose Kine sa Rusijom i „osudila jednostrane poteze da se promeni status kvo u bilo kom regionu sveta“, prenosi britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here