ATAImages
Stjepan Mesić

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je da Srbija nastavlja da drži glavu visoko uprkos neuspehu u naporima da region drži pod kontrolom kroz rat, ali prema njegovim rečima, “ova država mora da shvati da više ne može sa svojom vojskom da okupira Kosovo, niti može Kosovu nametnuti rešenje“.

Kako navodi “teškoća našeg regiona je u tome što Srbija kao društvo nije uspela u onome što su Nemci razumeli posle Drugog svetskog rata”.

– Poteškoća našeg regiona je da Srbija, kao društvo, nije uspela ono što su Nemci shvatili posle Drugog svetskog rata. Nisu shvatili da su krenuli za idejama koje su neostvarive. Nemci su doživeli katarzu. Išli su za Hitlerom, najveći deo njih je podržavao Hitlera iza kojeg su ostale milionske žrtve. Srbija, nažalost, nije doživela katarzu. Ona optužuje Miloševića, ne zato što je išao u rat već zato što nije u ratu pobedio i sad se neki ne mogu složiti sa tim da shvate da su išli pogrešnim putem i da treba da otvaraju saradnju sa susedima – rekao je Mesić.

Kako ističe Mesić, “iluzije su da neka politika u Srbiji može bilo šta prema Kosovu”.

– U Srbiji se niko ne usuđuje da kaže da je Kosovo tehničko pitanje za Srbiju. Niti Srbija vojskom može okupirati Kosovo niti na bilo koji način može nametnuti svoje rešenje Kosovu. Priče o tome kako je to „srce Srbije“ ili „njena duša“ može stvarati neke reminiscencije, ali treba stvari gledati u sadašnjem kontekstu.

Mesić ukazuje da je Srbija mogla imati drugu politiku prema Kosovu.

– Na kraju, osamostaljenjem Srbija je mogla možda da prihvati federativnu saradnju sa Kosovom, konfederalan odnos, mnogo toga se moglo napraviti. Ali posle rata, koji je Kosovu nametnut, to su sada iluzije. Nema više mogućnosti da se bilo šta promeni u odnosu Srbije i Kosova – kaže Mesić.

Bivši hrvatski predsednik navodi da je “Kosovo uglavnom priznato”.

– Drugi koji ga nisu priznali to će učiniti. To ide svojim tokom. Dobro bi bilo kada bi bilo više informacija u Srbiji koje bi društvo moglo da orijentiše da se shvati da je politika Slobodana Miloševića bila pogrešna i da je pogrešno bilo ići za njom, i sada treba prihvatiti stvarnost. A stvarnost je samostalnost Crne Gore, samostalnost drugih republika koje su se osamostalile nakon nestanka Jugoslavije ali i realnost je i postojanje Kosova. Ako Srbija ne može, zbog svojih unutrašnjih razloga, da prizna Kosovo može nešto drugo. Može da dozvoli da na granici Srbije i Kosova prolazi kapital, da prolaze građani, firme, da se ekonomski sarađuje, da ljudi nemaju problema kod prelaska granice, da se stabilizuje, onda će i rešenja biti bolja – završio je Mesić.

11 COMMENTS

  1. И даље се јавља монструм који је учествовао у организацији крвопролића на простору бивше државе. Почећу да сумњам у корону, одавно је требала да узме ову штеточину…

  2. Ujke mogu da se ne slažu u “lokal politici”, ali kada je mržnja prema svemu srpskom u pitanju, tu su jedinstveni… 🙂
    Doći će i neki novi Z4 na sto, ne brini se, biće “katarziranja”! 🙂

  3. Tu stvar treba rešiti po HR modelo. Vratiti Kosovo u sastav R. Srbije, a stanovništvo proterati. Tako su prošli Srbi iz R.Hrvatske, i niko iz Evrope i sveta se nije protivio tome

  4. Jazavac je u pravu !!!
    Dok je americka vojska na Kosovu ,šiptari mogu naoruzani do zuba doći sve do administrativne linije i pokazati Srbiji srednji prst.
    Ali otići će amerikanci sa Kosova jednog dana
    A onda prvo gerilska borba protiv okupacionih vlasti i šiptarske policije i vojske ( siptarima je to vec poznati) …pa onda slijedi formiranje Oslobodilačke Vojske Kosova !!!
    ” Neka znadeš Bećir-Aginice ta kakve su muke od klinova…” ?

  5. Mesiću da li ti uopste možeš šta reci vi Hrvati ste sve Srbe proterali iz Srpske Kraijne a Srbi nemogu to učiniti isto na Kosmetu kada ste vi Hrvati uspeli i Srbi to mogu ali ih svi sprečavaju a vas niko još su vas primili u EU !

  6. Gospodine Mesiću, da vi ste najveći, IDIOT! Ništa nisi svatio.
    U Jugi je područje Hrvatske pripadalo Hrvatima i Srbima a sada strancima.
    Vaši jaki prijatelji ami i N,A,T,O su prošlost, vidi Avganistan, senilna budalo!

  7. Ni jedan Srpski vojnik ne mora da kroči na Kosovo a da ono bude sravnjeno sa zemljom u svakoj tački.
    Mislite o tome.

  8. Lepo je što se osvrće na Nemce. Otac prve vaše države je Adolf H. a druge Genšer, i vi ste bili uz Hitlera 41, I ? Znate koliko vam je trajala i kako vam je završila Hitlerova hrvatska, ova druga Titova i Genšerova traje malo duže ali će završiti mnogo gore.
    I vi isto kao ovi musavi na Kosovu i Metohiji imate rok trajanja isto ko i SAD i Nemačka, posle toga ste naši i božji..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here