Tanjug
Novi Pazar

Dvadesetak naoružanih muškaraca, za koje se veruje da su pristalice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), odnosno bivšeg muftije Muamera Zukorlića, zaposelo je u sredu ujutro plac u Ulici Rifata Burdžovića, nedaleko od novopazarskog Velikog groblja, gde Rijaset Islamske zajednice Srbije(IZS) na čelu sa reisom Seadom Nasufovićem gradi Islamski centar. Rijasetu IZS plac je donirao Novopazarac Dževad Aljković, koji je i jedan od glavnih finansijera radova.

– Čim je ova informacija prostrujala gradom oko gradilišta se skupio veliki broj vernika pristalica obe islamske zajednice, koje su u sporu od raskola 2007. godine. Po jednoj verziji, sporan je samo put pored gradilišta, a po drugoj ceo plac koji je, kako smatraju Zukorlićeve pristalice, vakufska imovina. Okupljene pristalice Rijaseta Islamske zajednice Srbije, koji je svojevremeno, nakon raskola, osnovao tadašnji reis Adem Zilkić, tvrde da u gradnji Islamskog centra nema ničega spornog i da pristalice konkurentskog Mešihata IZuS i Muamera Zukorlića silom pokušavaju da im otmu lokaciju i spreče gradnju. Oko placa i duž puta Novi Pazar – Tutin primećen je veliki broj vozila tutinske registracije, a za sada nema incidenata.

Ovo je još jedan u nizu sporova dve islamske zajednice koji traju godinama. Prilikom ranijih imovinskih i drugih sukoba bilo je krvavih tuča, potezanja oružja i ranjavanja ljudi. U novopazarskoj policiji ističu da se neće mešati u spor dve islamske zajednice, ali i naglašavaju da neće dozvoliti bilo kakve incidente. Do trenutka slanja ovog teksta nije bilo zvaničnog oglašavanja Mešihata i Rijaseta, niti Gradske uprave u Novom Pazaru.