Unsplash
Ilustracija

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, iako nas narednih dana ponegde očekuju slabi jutarnji mrazevi, na samom kraju godine oni će potpuno izostati. U novogodišnjoj noći, prema trenutnim prognozama, biće suvo, uz temperature od 5 do 10 stepeni, a prvog dana Nove godine bile bi od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 14 stepeni.

Kako je Đurić rekao za “Blic”, nakon Nove godine očekuje se postepeni pad temperature, ali će natprosečno toplo vreme ostati, uz temperature od 6 do 10 stepeni.

– Prema trenutnim prognozama, pravih zimskih uslova za sada nema do kraja ove, niti na samom početku Nove godine, što će prvu polovinu zime svrstati u period sa vrlo toplim vremenom. Postoje naznake da bi druga polovina mogla doneti hladnije vreme, uz periode sa snegom. Ono što je zabrinjavajuće je da su planine u ovom delu godine bez snega, pa i one najviše, a snega nema ni na iznad 2.000-2.500 metara nadmorske visine. Prema trenutnim prognozama ozbiljnih snežnih padavina neće biti ni na planinama u narednih desetak dana, a čak će i uslovi da veštačko osnežavanje biti veoma nepovoljni – kaže Đurić.

Naredne, poslednje nedelje u 2022. godini, prema Đurićevim rečima, takođe se očekuje toplije vreme. U subotu se očekuje premeštanje visinske doline sa severa, u sklopu ciklona, pa se očekuje prolazno naoblačenje, na severu sa slabom kišom. Maksimalna temperatura biće od 8 do 12 stepeni, u Beogradu do 10 stepeni, a na zapadu Srbije do 14 stepeni.

– Tokom nedelje i ponedeljka ojačaće anticiklon, uz prisustvo termičkog visinskog grebena sa jugozapada, pa će vreme biti stabilno i suvo, a sa jugozapada po visini će strujati vrlo topla vazdušna masa. Očekuje se sunčano i relativno toplo, samo se u kotlinama i pojedinim nizijama magla očekuje tokom celog dana – navodi meteorolog.

Maksimalna temperatura biće od 12 do 16 stepeni, u Beogradu do 14 stepeni, a predelima sa maglom ispod 10 stepeni. I na planinama će biti sunčano i vrlo toplo, i dalje bez snega.
Utorak donosi ponovni prelazak oslabljene visinske doline sa severa, uz prolazno naoblačenje i tek ponegde na severu i na zapadu Srbije sa slabom kišom.

Već u sredu suvo. Utorak i sreda doneće tek manji pad temperature, ali ostaje natprosečno toplo vreme, uz maksimalne temperature od 8 do 12 stepeni, u Beogradu do 10 stepeni, a na istoku Srbije u utorak do 14 stepeni.

– Nad našim područjem biće prisutan snažan anticiklon, uz vrednost pritiska znatno iznad normale. Sa jugozapada će se prostirati visinski termički greben, uz strujanje vrlo tople vazdušne mase sa Mediterana, pa se uz sunčano, očekuje i veoma toplo vreme za ovo doba godine – kaže Đurić o prognozi vremena za četvrtak, petak i subotu naredne nedelje.

Maksimalna temperatura poslednja tri dana 2022. prema prognozama biće od 11 do 17 stepeni, u Beogradu oko 15 stepeni. U pojedinim predelima magla se očekuje tokom celog dana i u tim predelima biće ispod 10 stepeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here