EPA/STEPHANIE LECOCQ
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da je NATO igrao ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih snaga za pregovarački sto i okončanju rata u BiH.

On je to rekao povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Stoltenberg je podsetio da su NATO snage, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nadgledale njegovo sprovođenje, a da je Alijansa od tog trenutka ostala prisutna na terenu kako bi pomogla u održanju mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

– Pružamo podršku vlastima BiH u reformi bezbednosnih institucija. Jedno od najznačajnijih dostignuća je formiranje jedinstvenih Oružanih snaga – rekao je Stoltenberg.

Navodeći da je na kraju rata u BiH bilo više od 400.000 vojnika “gorkom podelom razvrstanih u tri vojske”, on je istakao da danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista s jedinstvenim lancem komandovanja.

– Danas BiH doprinosi bezbednosti sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu. To zaista jeste značajno dostignuće. Ono pokazuje šta je moguće kada se teškim pitanjima pristupi ambiciozno i u duhu konsenzusa. Ali nakon 25 godina, još je puno toga ostalo na čemu treba raditi. Ne možemo se i ne smemo vraćati u prošlost – zaključio je Stoltenberg.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime