Tanjug
Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da je stav te zemlje u vezi sa Kosovom i Metohijom nepromenjen i da iz Grčke sa zabrinutošću prate dešavanja poslednjih meseci na KiM.

– Naš stav u vezi sa Kosovom i Metohijom ostaje nepromenjen, verujemo da su evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa između dve strane, a to bi značajno pomoglo i stabilnosti u regionu što je cilj svih nas. Sa zabrinutošću pratimo dešavanja poslednjih meseci – rekao je Micotakis na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom Srbije Alekandrom Vučićem.

Micotakis je poručio da je njegova zemlja verovatno najstabilnija u podršci Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i da je siguran da će Beograd iskoristiti pozitivne okolnosti u proceduri pristupanja.

– Za Srbiju i Zapadni Balkan je budućnost u EU, a EU ne može bez Zapadnog Balkana i Srbije – naglasio je grčki premijer.

Vučić je izjavio da je Micotakisu na današnjem sastanku u Beogradu preneo da je Srbija čvrsto opredeljena za ubrzanje evropskog puta, i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju, nego je to stvar od suštinskog značaja za zemlju.

– Ali i u Evropi moraju da razumeju da očekujemo jasne signale da nas žele – istakao je Vučić u obraćanju novinarima, i dodao da je razgovarano o svim aspektima odnosa dve zemlje.

Grčka je, konstatovao je Vučić, jedan od značajnih, važnih i iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu, a dve zemlje neguju dobre, prijateljske i bratske odnose.

Vučić je rekao da su se Srbija i Grčka uvek uzajamno podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here