Youtube/TechGumbo

Ako koristite Microsoft Edge, imajte na umu da pregledač automatski instalira ekstenzije i zaista ga možda već imate, a da toga niste ni svesni.

Kako izveštava Ghacks, ovo se događa s proširenjem Google Docs Offline, pa ako otkrijete da je ovo iznenada deo vaše Edge instalacije, sada znate zašto je to tako.

Microsoft instalira Google Docs Offline ekstenziju – koja vam, kao što ime sugeriše, omogućava rad van mreže sa Google veb zasnovanim poslovnim alatima, Docs, Sheets i Slides – od Edge 114.0.1823.58 verzije (što se dogodilo pre dve nedelje).

Iako se samo instalira, ekstenzija nije omogućena prema zadatim podešavanjima, tako da samno miruje u pozadini i ne radi ništa.

Microsoft napominje da: “Proširenje Google Docs Offline biće unapred instalirano i biće onemogućeno prema zadatim podešavanjima za korisnike Microsoft Edgea”.

Međutim, kompanija dodaje: “Kada korisnik otvori Google dokumente, ekstenzija će biti automatski omogućena”.

Dakle, kada posetite stranicu Google dokumenata, ekstenzija će biti uključena.

U svakom slučaju, odluka deluje kao veoma čudna. Neki bi mogli da pomisle da to i nije tako loše, jer proširenje neće uraditi ništa ako ne koristite Google dokumente, ali to je i dalje nešto nepotrebno, što stoji u pozadini. A s obzirom na zabrinutost koja se u poslednje vreme pojavila u nekim krugovima oko toga da Edge počinje da se puni bloatwareom, pomislili biste da bi Microsoft želeo da izbegne ovu vrstu prikrivenog ponašanja instalacije pod svaku cenu (pomaci na drugim mestima u testiranju pokazuju da je to zaista slučaj). Sve u svemu, dakle, ovo je u najmanju ruku zbunjujući potez.

Želite da uklonite ekstenziju ili da proverite da li je imate? Kliknite na ikonu s tri tačke u Edgeu (gore desno), a zatim kliknite na “Extensions”, potom na “Manage Exstensions” i proverite spisak – ako je tamo, možete da kliknete “Remove” da učinite upravo to.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here