EPA

Slab odziv migranata na vakcinaciju u Danskoj preti da ugrozi takozvani imunitet krda, rekli su zvaničnici.

Dok je Danska postala prva država EU koja je ukinula sva ograničenja vezana za Covid-19, oslanjajući se na zaštitu od vakcine, imigranti sa zapada mlađi od 40 godina i dalje većinom ne žele da se vakcinišu.

Na primer, do sada se vakcinisalo manje od polovine somalijske i sirijske zajednice. Uprkos snažnim apelima vlasti, mnoge danske nezapadne manjinske grupe nastavljaju da se protive vakcini.

Prema Državnom institutu za serum (SSI), samo 38,8 odsto ljudi somalijskog porekla u Danskoj je vakcinisano, zajedno sa samo 40,7 odsto Libanaca i 45,2 odsto Sirijaca, piše list “BT”. Poređenja radi, 73,3 odsto od 5,6 miliona stanovnika Danske primilo je vakcinu.

Šef Nacionalnog odbora za zdravstvo Seren Brostrem izjavio je ranije da je virus “slep na boje”.

– Svako može da se zarazi. Prema tome – vakcinišite se. To nije opasno – rekao je on u avgustu.

Odbor u međuvremenu preuzima različite mere da privoli migrante na vakcinaciju odlazeći u geta područja grada. Osim kucanja od vrata do vrata i uspostavljanja mobilnih vakcinalnih punktova, Borstrem je čak posećivao i džamije tokom molitvi petkom radi zbližavanja sa lokalnim zajednicama.

Međutim, i pored svega niska stopa vakcinacije preti da uništi napore Danske u cilju suzbijanja širenja virusa i ugrozi takozvani imunitet krda.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here