Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Plan Savezne vlade da ne otvara međunarodne granice do sredine 2022. godine je poslednja kap koja je prelila čašu mnogim migrantima.

Oni ističu da više ne mogu da čekaju da vide svoje najmilije u inostranstvu, i planiraju da napuste Australiju.
Nakon prvog zatvaranja međunarodnih granica u martu 2020, očekivalo se otvaranje početkom 2021. Taj trenutak je pomeren za jul 2021, pa do kraja godine, da bi državni blagajnik, Džoš Frajdenberg, izjavio da nema otvaranja međunarodnih granica do polovine 2022.
Zato ne čudi što su se mnogi migranti, pa i Oziji sa dvojnim državljanstvom, počeli da se osećaju na Petom kontinentu kao u zatvoru.
Mnogi od njih više od godinu dana ne uspevaju da napuste zemlju i posete svoje porodice u inostranstvu.
Dragan Pavlović, inženjer elektrotehnike, ovih dana se našao u sličnoj situaciji.
I pored potvrde da ima majku stariju od 85 godina, koja je nedavno imala operaciju raka dojke u Srbiji, naš zemljak nije dobio dozvolu Ministarstva inostranih poslova da otputuje u otadžbinu.
On je priložio dokaze da je jedino dete, kao i da majka nema drugu rodbinu u zemlji.
– Na ovu odluku nemate mogućnost žalbe, tako da se nalazite u potpuno beznadežnoj situaciji. Ne znam koje bih još dokaze trebao da pribavim da bih dobio dozvolu za izlazak. Dođe mi da odem i da se više ne vratim – kaže Pavlović.
I drugi ističu da je vladina odluka o zabrani putovanja stavila senku na njihova pozitivna iskustva o Australiji.
Prema popisu stanovništva iz 2016, gotovo polovina Ozija (49%) je rođena u inostranstvu ili je imala barem jednog roditelja koji je rođen u inostranstvu. To jasno ukazuje na činjenicu da se veze građana Australije sa svetom veoma jake.
Od marta 2020, ukupno 156.507 državljana i građana sa stalnim boravkom dobilo je izuzeće da napusti Australiju, od 329.180 koliko ih je podnelo zahteve.
Među onima koji odlaze su kvalifikovani migranti za kojima Australija ima potrebe na duži rok, a za koje direktor programa ekonomske politike na Gretan institutu, Brendon Kots, kaže da država ne može da priušti da ih izgubi.

Vakcinacija nije dovoljna

Za premijera Australije, Skota Morisona, sigurnost ljudi je prioritet.
– Razumem da svi žele da se vrate u vreme koje smo nekada poznavali, ali realnost je da ovu godinu živimo u pandemiji koja je gora nego lane – naglasio je Morison, dodajući da je Australija bila uspešna, jer je vodili dobru politiku kontrole granica.
Međutim, ni vakcinacija Australijanaca, po mišljenju premijera Morisona, neće uticati na otvaranje granica, nego će se to desiti kada se proceni da je to bezbedno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here