Tanjug
Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila je danas Dimitrovgrad povodom obeležavanja Dana opštine, i tom prilikom je na obnovljenom Trgu Zorana Đinđića velikom broju okupljenih građana poručila da mogu da budu ponosni na svoju opštinu i obnovljeni trg posvećen jednom od vizionara Srbije, kao i da će uskoro biti završen auto-put na istočnom kraku Koridora 10.

– Obilazim Srbiju od istoka do zapada, od severa do juga i viđam lepe i manje lepe stvari, i mogu da vam kažem da treba da budete ponosnini na ovaj obnovljeni trg. Dimitrovgrad je mesto gde se najviše i najbolje vidi snaga auto-puta koji gradimo i koji je već spojio vašu opštinu sa ostatkom Srbije ali i s Bugarskom u kojoj žive vaše familije i prijatelji – istakla je Mihajlovićeva.

Ona je poručila građanima da je na putu do Dimitrovgrada obišla preostale radove na istočnom kraku Koridora 10, koji će biti završeni do novembra.

– Tako da ćete uskoro i sami moći da idete kompletnim auto-putem od Dimitrovgrada do Niša. Želim vam srećan dan opštine. Živeo Dimitrovgrad, živelo srpsko-bugarsko prijateljstvo, živela Srbija! – poručila je Mihajlovićeva.

Ministarki je povodom Dana opštine Rođenja Presvete Bogorodice uručeno specijalno priznanje za doprinos razvoju Dimitrovgrada.

– Počastvovana sam priznanjem koje ste mi danas uručili i za mene je ono obaveza i odgovornost da još više radim. Ovo nije samo moje priznanje, već pripada i Vladi Srbije i predsedniku Republike i svim inženjerima, projektantima i radnicima koji su gradili Koridor 10 povezujući Dimitrovgrad sa ostatkom Srbije ali i s prijateljskom Bugarskom – rekla je tom prilikom Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je Dimitrovgrad posebna opština jer u njoj u slozi i ljubavi žive naša dva naroda, srpski i bugarski, što je u vremenu kad su u Evropi prisutna razilaženja, problemi i otuđenja, veoma važno.

– Srbija i Bugarska imaju dugu istoriju, nije uvek bilo lako, ali mi smo narodi koji imaju isto pismo, veru i slave. I pored toga što smo tako bliski, znali smo i te kako jedni drugima da nanesemo zlo, čak mnogo više i veće nego što smo to radili nekim drugim narodima ili što su ti drugi nama radili. Na Balkanu nije uvek bilo kako su narodi Balkana želeli – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da nije slučajno što baš ovde, na Neškovom brdu iznad Dimitrovgrada, stoji spomenik “Pametnik” gde su zajedno, jedni pored drugih, sahranjeni srpski i bugarski vojnici koji su pucali jedni na druge tokom rata 1885. godine.

– Srbi i Bugari cene slobodu i pravdu, ne daju na sebe. Ovde kod zgrade opštine je i spomenik Vasilu Levskom, velikom bugarskom revolucionaru koji se borio za oslobađanje svoje zemlje od Otomanske imperije. I sami znate koliko je i kod Srba bilo takvih heroja – rekla je Zorana Mihajlović.

– I zato ste upravo vi ono najvrednije, vi ste dokaz da dva naroda mogu da žive u miru, ljubavi i slozi. A ako je ovde to moguće, onda je svuda na Balkanu moguće da u miru jedni pored drugih žive i Srbi, i Albanci, i Crnogorci, i Bugari, i Rumuni, Bošnjaci, Hrvati… Vi ste dokaz da može i da se za to vredi boriti – istakla je Mihajlovićeva.

Prilikom posete Dimitrovgradu, ministarka je najavila da će rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, dela železničkog Koridora 10, početi do kraja godine.

– Dve i po godine je potrebno da se završi kako elektrifikacija pruge, tako i obilaznica i izmeštanje pruge iz centra Niša o čemu se govori gotovo pola veka, ali mi ćemo to da uradimo – rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o graničnom prelazu Dimitrovgrad, koji je od velikog značaja za ovaj ovaj pogranični grad prema Bugarskoj, ona je rekla da se zalaže za “formiranje jedne trake na graničnom prelazu između dve zemlje”.

Mihajlovićeva je dodala da je Koridor 10 najopterećenija saobraćajnica u ovom delu Evrope i da će poslednja deonica ovog auto-puta ka Nišu oko Bancareva biti završena u novembru.

– Zato moramo da imamo bezbedan i bez velikih čekanja prolaz na graničnom prelazu između Srbije i Bugarske, kako građani sa obe strane ne bi gubili vreme na granicama, jer svakodnevno prelaze iz jedne zemlje u drugu – istakla je Mihajlovićeva.

3 COMMENTS

  1. pa ova stvarno svasta lupa… kako su nam bugari braca, kad u dva svetska rata bili neprijatelji. a jel bugarska priznala kosovo?

  2. Uspomena na Georgi Dimitrova je u imenu ovog grada, a jedini trg nosi ime Zorana Djindjica a Mihajloviceva ( devojce sa tuzlsnske dzade ) ministruje po gradu, gde ce nam niti kraj…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here